Berga i el Consell tindran dos anys per decidir si treuen el porta a porta del barri vell

El nou contracte de recollida contempla la substitució del porta a porta a la zona per illes mòbils, però el govern comarcal matisa que serà l'última de les solucions i que, abans, s'intentarà resoldre amb l'increment d'informadors al carrer, les repassades dels abocaments i la persecució de l'incivisme reiterat

L’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà tindran dos anys, a partir de la signatura del nou contracte de recollida de residus, per decidir si substitueixen el porta a porta al barri vell per un sistema d’illetes mòbils. El canvi de sistema s’haurà de decidir durant els dos primers anys de contracte per permetre l’amortització de la despesa que s’haurà de fer per implementar-ho, i així ho recollirà el nou contracte de recollida de residus que el govern comarcal confia aprovar dilluns vinent.

No és la primera vegada que el concepte d’illetes mòbils per al barri vell entra en escena. Fa uns mesos, l’Aquí Berguedà ja va informar que era una opció que contemplaria el nou contracte, tot i que aleshores fonts del Consell van explicar que, si s’acabava materialitzant, seria per reforçar el porta a porta i no per substituir-lo. Ara, des de l’ens, han matisat que, si s’acaba adoptant la mesura, serà per canviar de sistema i deixar de fer el porta a porta al barri vell. A la resta de Berga, el sistema continuaria sent el mateix.

Des del govern comarcal, això sí, tant el president, Josep Lara, com el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, han reiterat que el canvi de model al barri vell és l’última de les opcions i confien que, amb el nou contracte, es resolguin una part important dels problemes que ara mateix s’associen a la recollida. Precisament per això insisteixen que, d’entrada, tot i l’actualització del contracte, no hi haurà canvis i el porta a porta seguirà vigent a la zona, amb l’esperança que la situació millori sense necessitat de canviar de model.

Més informadors al carrer

El canvi de model és un as a la màniga que el Consell Comarcal es guarda com a última opció i, per això, apareix al nou contracte. “Serà la solució in extremis, perquè creiem que el porta a porta ha de funcionar a tot arreu on s’està implantant”, ha matisat el president Lara. Però abans hi ha altres solucions que s’esgotaran. La més significativa és l’increment d’informadors al carrer, que és una de les demandes principals que des de fa mesos fa el municipi, a través de l’Ajuntament i dels seus botiguers.

També entraran en funcionament arreu de la comarca els camions amb dos compartiments per fer possible que, en cada recollida, es puguin llençar dues fraccions a la vegada. Això optimitzarà recursos perquè només es necessitarà un operari per comandar cada camió, i permetrà que altres efectius es puguin destinar a brigades per repassar els abandonaments als entorns de les illes d’emergència i també a punts negres de la comarca, com és el cas del barri vell de Berga.

A banda, el Consell buscarà fórmules amb els ajuntaments per poder perseguir l’incivisme i sancionar-lo en aquells casos en què sigui més reiterat. Si cap d’aquests remeis acaba sent resolutiu, s’optarà pel canvi de model al barri vell de la capital. Però des de l’ens comarcal confien que no sigui necessari arribar a aquest punt.

En cas d’aplicar-se, les illetes mòbils s’instal·larien en zones del barri durant franges horàries concretes i permetrien als veïns dipositar-hi els residus per fraccions, identificant-se just abans de fer-ho.

TEMES RELACIONATS

X