El Consell preveu aprovar dilluns el nou sistema de contenidors intel·ligents als pobles petits

El nou contracte buscarà una empresa que assumeixi el servei durant vuit anys a partir de la signatura del contracte, més dos de prorrogables

Contenidors intel·ligents a Sant Pere de Ribes. DIPUTACIÓ DE BARCELONA

El Consell Comarcal del Berguedà preveu aprovar dilluns vinent, 27 de febrer, el nou contracte de recollida de residus, que servirà per actualitzar les condicions de la recollida als municipis que des del 2018 fan el porta a porta i també per implementar el nou sistema de contenidors intel·ligents als municipis que, fins ara, funcionen amb el sistema convencional. El nou contracte buscarà una empresa que assumeixi el servei durant vuit anys a partir de la signatura del contracte, més dos de prorrogables. Cada any l’empresa a qui s’adjudiqui el contracte percebrà 4,2 milions d’euros (IVA inclòs) per assumir la recollida de tots els municipis, excepte Puig-reig i Gironella, que no han fet la dispensa i tenen el seu propi contracte.

El govern del Consell Comarcal té previst aprovar els plecs del nou contracte dilluns al vespre, en un ple extraordinari amb la recollida com a punt únic de l’ordre del dia. El president, Josep Lara, i el conseller de Medi Ambient, Vicenç Linares, han presentat aquest divendres davant els mitjans alguns detalls de la proposta que dilluns portaran a ple.

Contenidors intel·ligents, també a les illes dels municipis del porta a porta

Segons han dit, els contenidors intel·ligents arribaran als pobles petits, que fins ara continuen amb els contenidors convencionals al carrer i amb nivells baixíssims de reciclatge. A més, els contenidors intel·ligents també s’instal·laran a les illes d’emergència dels municipis que des de finals del 2018 fan el porta a porta. Els contenidors de vidre dels pobles petits continuaran al carrer, com s’ha fet als municipis del porta a porta.

L’objectiu de tot plegat és incrementar el nombre de dades que actualment es recullen per caminar cap a una taxa més justa en funció del nivell de reciclatge de cada usuari. Això sí, des del govern comarcal, matisen que el pagament en funció del reciclatge (ja no parlen de pagament per generació, sinó de pagament just) serà una altra fase del procés.

Com funcionen els contenidors intel·ligents?

Cada usuari podrà llençar la fracció que li convingui identificant-se prèviament amb una targeta o bé amb una aplicació mòbil. Quan s’hagi identificat, se li obrirà el contenidor que esculli i podrà deixar-hi la bossa i la plataforma central de control sabrà al moment la quantitat de residus i la fracció que ha reciclat l’usuari.

El sistema és cada vegada més utilitzat. Al Bages, per exemple, l’han implementat municipis com Balsareny o Sallent. A Balsareny, es va passar del 27% de recollida selectiva a rondar el 80%. El conseller berguedà de Medi Ambient, Vicenç Linares, ha recalcat que “hem anat a buscar un model d’èxit” i ha assegurat que “el 70% de reciclatge és el mínim que hem d’aconseguir als municipis que tindran contenidors intel·ligents”.

En la mateixa línia, el president Lara ha afegit que la licitació del nou contracte és el resultat de mesos de treball amb tots els ajuntaments amb la idea que “tothom se senti còmode amb el nou model”.

El calendari sense imprevists: adjudicació a mig any i implantació progressiva en sis mesos

Ara el que tenen encaminat és que aquest dilluns s’aprovaran els plecs del contracte i, si no hi ha imprevists durant el concurs, el servei es podria adjudicar a mitjans d’any. Després, l’empresa que hagi guanyat el concurs tindrà sis mesos per implementar, de forma progressiva, els nous contenidors intel·ligents a tota la comarca i, especialment, per fer el canvi de sistema de recollida als municipis petits.

Amb camions preparats per recollir dues fraccions cada dia

El nou sistema també provocarà afectacions en el calendari de recollida del porta a porta en alguns municipis. Una de les novetats és que entraran en funcionament arreu de la comarca uns camions amb dos compartiments, pensats perquè els operaris puguin recollir dues fraccions cada dia. D’aquesta manera, el Consell vol reduir la quantitat de camions que circulen, optimitzar la recollida i reduir les emissions de CO2.

A més, amb els nous camions i els contenidors intel·ligents, la recollida la podrà fer una sola persona per vehicle. El Consell, però, té previst que es destinin la resta d’efectius a un vehicle que repassarà les illetes per recollir els abocaments de bosses fora dels contenidors, fruit de les actituds incíviques. Això sí, des del govern comarcal, recalquen que les bosses es recolliran per la imatge de la via pública, però en paral·lel es perseguirà l’incivisme i es multarà aquelles persones que s’identifiqui com a autores dels abandonaments.

TEMES RELACIONATS

X