L’ecologisme qualifica de “gran mentida” l’hidrogen verd de la tèrmica i insisteix a resoldre els emprius

La Plataforma Anti-incineradora de Cercs i el Grup de Defensa de la Natura sospiten que la planta d'hidrogen verd que EM Spain vol fer a l'antiga central tèrmica podria estar relacionada amb la central hidroelèctrica reversible que es vol fer a la Nou, creant un nou pantà privat

Membres de la Plataforma Anti-incineradora i el Grup de Defensa, en roda de premsa, aquest dilluns. MARC CANTURRI

El nou projecte que l’empresa EM Spain vol fer a la central tèrmica de Cercs tampoc convenç, ni de bon tros, els ecologistes. La Plataforma Anti-incineradora de Cercs i el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà han sortit al pas aquest dilluns al matí per deixar clar que també s’oposen a la planta d’hidrogen verd i el còctel d’infraestructures i serveis que l’empresa va presentar la setmana passada per al futur de la tèrmica. Ho qualifiquen de “gran mentida”, asseguren que el que proposen “no té cap mena de sentit” i hi tornen a veure “opacitat i moltes coses que no s’expliquen” per part dels promotors.

Els emprius, el primer punt de l’ordre del dia

El primer que reclamen els ecologistes és que es resolguin els emprius. Fa temps que van posar sobre la taula que els terrenys de la tèrmica havien estat emprius (és a dir, municipals d’ús comunal) i que mai han deixat de ser-ho, malgrat que s’han produït una sèrie d’operacions de compravenda en les últimes dècades de forma irregular. El que reclamen els opositors és que els terrenys tornin a mans de l’Ajuntament, com a emprius, però el jutge ha de dictar sentència.

L’últim que se n’havia explicat és que l’Ajuntament es comprometia a buscar documentació que acredités o no que els terrenys eren emprius. Des de la Plataforma, Martina Marcet ha recriminat davant els mitjans que “l’Ajuntament no ha fet res al respecte”. Ara bé, ells sí que s’han mogut i asseguren tenir “proves evidents” que els donen la raó. En tot cas, el que demanen és que fins que el jutge no resolgui el cas dels emprius, s’apliqui una suspensió cautelar de totes les activitats que es facin en els terrenys de la central.

Participació ciutadana per fer els canvis urbanístics

El segon punt de prioritats que marca l’ecologisme té a veure amb els canvis urbanístics que s’han de fer a la zona per definir què s’hi podrà fer en un futur. En aquest sentit, tant la Plataforma com el Grup de Defensa posen el focus a l’Ajuntament i reclamen que es consensuï amb els veïns i es faci un procés de participació ciutadana.

L’energia que es produiria amb les plaques solars no és suficient

Els ecologistes també recalquen que la planta d’hidrogen verd és la mare dels ous del projecte que planteja EM Spain i veuen tota la resta com una manera de farcir l’actuació. Des del Grup de Defensa, a més, Héctor Aranda apunta que per produir hidrogen es necessita “una quantitat ingent d’energia”. De fet, apunta que amb l’electricitat que generarien les plaques solars “només es podria cobrir un 2,5% de l’energia necessària per fer funcionar la planta d’hidrogen verd”. I aquí és on se’ls encenen totes les alarmes.

Creuen que el projecte a la tèrmica podria estar relacionat amb la central hidroelèctrica reversible que una altra empresa vol fer a la Nou de Berguedà, creant un pantà privat a la zona. La condició principal perquè l’hidrogen sigui considerat verd és que es produeixi a base d’energies renovables i, per això, veuen poques alternatives més que tibar l’electricitat que els falta de la central hidroelèctrica reversible. Si els promotors han d’acabar tibant l’energia d’altres punts de la xarxa convencional, l’hidrogen deixaria de ser verd.

La perillositat de fer una planta d’hidrogen a tocar d’un hotel

L’ecologisme també creu que no es permetrà crear un pol turístic a tocar de la planta d’hidrogen, atès que es tracta d’una substància “altament volàtil”. “Ningú permetrà que es faci un hotel a tocar d’una planta com la que plantegen perquè no té cap sentit allotjar persones al costat d’una bomba de rellotgeria com aquesta”, recalca Aranda.

Pel que fa a l’aigua que també és necessària per produir l’hidrogen, el Grup de Defensa i la Plataforma reclamen que no s’utilitzi “ni una gota d’aigua” per a beneficis exclusivament privats. Entenen que és “una temeritat” que, en la situació de sequera actual, l’empresa disposi de la concessió de l’aqüífer d’on vol treure l’aigua per a la planta, i demanen que l’Ajuntament el recuperi i faci els passos i les canalitzacions pertinents perquè l’aigua que s’hi emmagatzema acabi al pantà de la Baells.

Sobre el museu, ironitzen que, d’una banda es vulgui crear un punt de divulgació de patrimoni, i “es pinti de colorets un element com l’antiga central tèrmica”.

Bateria d’al·legacions i mocions a les administracions de la zona

Les dues entitats han avançat que, tot i que no tenen constància que EM Spain hagi presentat formalment el projecte enlloc més enllà dels mitjans de comunicació, ja s’han activat per tal que, quan arribi l’hora, puguin presentar “tantes al·legacions com sigui possible” per fer-hi front. També preveuen entrar mocions a les administracions de la zona, “començant per l’Ajuntament de Cercs i acabant pel Consell Comarcal”, forçant-les a posicionar-se políticament.

X