La transformació de la Font del Ros, principal inversió de l’últim pressupost del mandat a Berga

L’Ajuntament presenta un pressupost de creixement, de més de 21 milions, que té com a obra principal la reforma de la Font del Ros

L’Ajuntament de Berga destinarà 200.000 euros a la millora de l’accessibilitat a la plaça de la Font del Ros. És la inversió principal del pressupost que s’ha aprovat aquest dijous amb els vots a favor de la CUP i ERC, l’abstenció de Junts i el vot contrari del PSC.

El govern -que assegura tenir el projecte molt avançat- preveu fer aquest mateix any una zona de plataforma única a la Font del Ros, amb prioritat per a vianants i crear una nova àrea de jocs que comuniqui la plaça petita amb la gran. També es preveu adaptar i ampliar les voreres als carrers Francesc Macià, Prat de la Riba i Pau Picasso.

El pressupost contempla una despesa de 21,8 milions d’euros, que suposa un increment del 6,10 % respecte a l’any 2022. Una part de l’augment del pressupost prové de la integració de la residència Sant Bernabé, que ha passat a ser gestionada directament per l’empresa municipal des de l’1 de març de 2023. També s’han produït increments referents a la despesa de subministraments bàsics i una pujada de les despeses de personal (3,5 %) acordada en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat. Pel que fa al capítol d’inversions, suma 1,7 milions d’euros.

El govern també va presentar les dades actualitzades de la reducció del deute. ELABORACIÓ PRÒPIA

Els accessos de l’hospital, reservats a mitges

El govern també contempla amb el pressupost disposar de 150.000 euros per fer els nous accessos a l’hospital. La Generalitat està fent obres a l’interior del recinte per poder inaugurar, a mig estiu, les noves Urgències. L’Ajuntament, però, ha de fer els accessos i fa mesos l’alcalde va proposar a la resta de dirigents de la comarca que cada municipi pagués una part del pastís. Ara el govern de Berga pressuposta 75.000 euros sortiran de fons propis i confia que la meitat restant vindrà de la suma de diners que posin la resta d’ajuntaments.

En el ple de pressupostos, el portaveu de Junts, Ferran Aymerich, va posar sobre la taula que l’Ajuntament pressuposti 75.000 euros extra sense tenir el compromís de la resta de municipis que els acabin posant. Per a Aymerich, “en general les inversions de tot el pressupost són molt optimistes i caldrà un control exhaustiu per garantir que van arribant i que no ens enganxem els dits”.

La rehabilitació de l’edifici del carrer del Balç, aparcada

Un dels grans projectes que formaven part del pressupost anterior no s’ha pogut executar durant tot el 2022 i ha quedat aparcat de cara al 2023. És la rehabilitació de l’edifici del carrer del Balç. L’Ajuntament tenia un projecte encarat, però amb l’increment de preus s’ha encarit i ara mateix és inassumible.

El que sí que pressuposta el govern és l’enderroc dels garatges i la implementació d’algunes millores a la plaça de les Cols. S’han reservat 100.000 euros.

Altres accions també incloses en les previsions són les actuacions en muralles i antics portals (150.000 €), l’abastament d’aigua al santuari de Queralt (125.000 €), la instal·lació de plaques solars a la zona esportiva (100.000 €), les millores a les escoles públiques (100.000 €), les obres pendents al Teatre Municipal (210.000 €) i la incorporació de millores acústiques en el projecte (70.000 €), l’enderroc de l’edifici de Finques Ciutat (66.000 €), la substitució d’elements de mobiliari i accions de millora als jardins de la residència Sant Bernabé (60.000 €), la substitució de la gespa artificial del camp de futbol (225.000 €) finançada en 4 anys (es destinaran 30.000 € aquest any 2023) i millores en l’enllumenat públic (30.000 €) i en diversos equipaments com el camp de futbol, on s’efectuarà la substitució de les lluminàries per LED.

L’oposició celebra “un canvi de rumb”

La unanimitat no ha estat tan lluny com en altres ocasions. Junts per Berga va abstenir-se, al·legant que “no podem votar en contra de totes aquestes inversions ni del canvi de rumb d’aquest govern abandonant l’objectiu del deute zero”.

El PSC hi va votar en contra, malgrat que va assegurar que estava disposat a, com a mínim, abstenir-se, si se li haguessis resolt els dubtes que va plantejar abans del ple. "Em doneu l'esquena a mi, però sobretot li doneu als ciutadans, i em sap greu perquè avui estava disposat a facilitar", va dir el portaveu socialista, Abel Garcia.

Per la seva banda, l’alcalde, Ivan Sànchez, va reivindicar que “són uns bons pressupostos que evitaran que, governi qui governi, la ciutat quedi mig any aturada”. En aquest sentit, l’alcalde va celebrar que les inversions fixen un pla d’acció que permetrà al govern que surti de les eleccions poder executar projectes mentre prepara el primer pressupost del mandat vinent.