El primer pas per reduir les llistes d’espera de la discapacitat intel·lectual: la llar-residència de Terradelles, inaugurada

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, assisteix a la presentació, admet les mancances de la comarca i es compromet a estudiar concertar les places que queden aquest mateix any

És un primer pas, però en caldran més. La Fundació La Llar ha inaugurat aquest dissabte al matí la llar-residència de Terradelles, a l’antic hotel El Blat. Avui s’ha fet la presentació oficial i una jornada de portes obertes a l’equipament i, després de Setmana Santa, hi arribaran els primers usuaris.

D’entrada, la Generalitat ha concertat 14 de les 24 places de l’equipament, però el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, també ha estat a la inauguració i s’ha compromès a fer el possible per concertar les altres deu aquest mateix any. “Ho estem estudiant, no tardarem gaire a prendre una decisió, com al Berguedà hi ha mancances arreu de Catalunya, però m’encantaria poder concertar totes les que es necessiten aquí aquest mateix any”.

Campuzano ho ha assegurat als mitjans de comunicació, minuts després d’un acte institucional en una de les sales de la nova llar-residència. L’espai ha quedat petit, amb centenars de persones escoltant els parlaments de la presidenta de la Fundació, Cecília Camprubí; l’alcalde de Bagà, Joan Oña; el president del Consell Comarcal i alcalde de Guardiola, Josep Lara; i el mateix conseller Campuzano.

Una inversió assumida íntegrament per la Fundació

Abans, membres de la Fundació i representants polítics de la comarca -entre els quals també hi havia els alcaldes dels dos municipis més grans, Berga i Gironella- han fet una breu reunió amb el conseller Campuzano i el seu equip. Ester Comellas, la gerent de la Fundació, ha detallat el moment actual de l’entitat i les necessitats més urgents que té.

També ha lamentat que, d’entrada, se’ls hagi denegat l’ajut Next Generation per finançar part de les obres que han hagut de fer a l’antic hotel per transformar-lo en una residència. La inversió l’ha fet íntegrament la Fundació, que ha fet un recurs d’alçada per intentar que la Generalitat s’ho repensi. El conseller ha dit que ho estudiaran i que, en qualsevol cas, han de trobar la via per ajudar a finançar l’obra, més enllà de la concertació de places.