Berga i el Barça, aliats per celebrar els 50 anys de la Penya Blau i Grana de la ciutat

S'inaugura al Museu Comarcal de Berga una exposició que rememora el mig segle de vida de l'entitat i fets històrics que relacionen el Barça i la comarca. També s'hi exposen alguns trofeus cedits pel club.

La Penya Blau i Grana de Berga fa 50 anys i ha aconseguit que el Barça s’impliqui de ple en l’aniversari. Aquest divendres es va inaugurar una exposició al Museu Comarcal titulada Berga i el Barça que es podrà visitar fins a finals de maig.

Servirà per homenatjar les persones que han fet possible el segle de vida de la Penya i també per portar a Berga rèpliques dels grans trofeus que el Barça ha aconseguit i que el mateix club ha cedit per a l’aniversari. La Penya també ha intentat que s’hi exposés la Champions que l’equip femení va guanyar, però el club només en té una, sense rèplica, i ha d’estar exposada al museu culé.

La presidenta de la Penya, Anna Carreras, i el comissari de la mostra, Toni Malé, han explicat que la mostra és un dels actes centrals de l’aniversari, però no serà l’únic, ni de bon tros. Durant tot l’any la Penya organitzarà xerrades per tractar diferents temàtiques relacionades amb el Barça i, fins i tot, estudien la possibilitat de fer actes de caràcter més festiu, com ara un concert amb música per a totes les edats.

Eixos temàtics de l’exposició

L’exposició Berga i el Barça està dividida en tres eixos. Un primer tram és un homenatge a les celebracions multitudinàries i espontànies que, anys enrere, es feien davant del local de la Penya, al Vall, quan el Barça guanyava un títol important. Una altra sala fa un petit viatge pels 50 anys d’història de l’entitat. I una última part de la mostra recorda el partit amistós que el Barça va pujar a disputar a Berga el 14 de gener del 76 per recaptar fons per a les famílies dels 30 miners que havien mort dies abans a causa d’una explosió de grisú a la mina de la Consolació de Fígols.

Per a l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, l’exposició Berga i el Barça “és interessant perquè toca diferents potes de la història de la comarca”. I també ha destacat que fa rememorar actes del passat i esdevé per als culés berguedans “un homenatge a totes aquelles persones que ja no són entre nosaltres i que ens han fet ser del Barça”.

Una quarantena d’objectes i records

La mostra conté prop d’una quarantena d’objectes com per exemple: pilotes, botes de futbol, samarretes, banderes, trofeus, entrades, dibuixos, caricatures, objectes de la mina, fotografies i vídeos, entre altres. A més, s’ha creat una línia del temps que inclou la cronologia dels esdeveniments més destacats de la Penya Blau i Grana i el FC Barcelona durant el mig segle d’història de l’entitat berguedana. També destaca un recull de fotografies dels equips benjamins de la Penya Blau i Grana, des de 1988 fins al 2002.

El ninotaire Jaume Capdevila ‘Kap’ ha elaborat un dibuix amb motiu de l’aniversari de la Penya Blau i Grana que presideix el vestíbul del Museu Comarcal de Berga i també hi ha una samarreta del primer equip signada per l’entrenador Xavi Hernández felicitant l’entitat berguedana. L’encarregat de dissenyar la mostra ha estat el també berguedà Salvador Vinyes, que assegura que ha intentat “que fos una cosa ordenada i digna”.

El naixement de la Penya

L’any 1972 un grup de berguedans van començar a pensar de crear una penya blaugrana a la ciutat. Després de xerrades informals van penjar cartells pels carrers de Berga per animar els ciutadans a fer-se socis i poder crear l’entitat. Un bon nombre de gent hi va començar a treballar i en van sortir els primers estatuts, redactats en castellà a causa de l’època, i es va convocar una reunió oberta a tothom, que va tenir lloc el 20 d’octubre de 1972 al Bar La Masia. Hi van assistir 39 persones i de la seva votació (29 vots i 10 en blanc), en va sortir la primera junta. El diumenge 21 de gener de 1973 va néixer oficialment la Penya Blau i Grana de Berga.

X