La Fira del Coneixement de Berga recupera la normalitat total i ret un homenatge a Josep Font

Més de 800 alumnes de 4t d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius passaran pel Pavelló de Suècia entre aquest dimecres i dijous per conèixer la feina de grups de recerca en ciència i tècnica

És la setmana de la ciència i la tècnica per excel·lència al Pavelló de Suècia de Berga. Avui, dimecres, i demà, dijous, s’hi celebra la 13a edició de la Fira del Coneixement, que com cada any organitza l’Exploratori de Recursos de la Natura i la UPC. Durant aquests dos dies grups de recerca formats per joves i doctorands explicaran els seus projectes sobre tota mena d’àmbits de la ciència i la tècnica als més de 800 adolescents de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius que es preveu que hi passin. A més, és la primera edició que se celebra amb total normalitat, després de la pandèmia.

Aquest dimecres al matí s’ha fet la conferència inaugural de la Fira, amb la directora del Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC, Gemma Fargas, que ha explicat als joves que la universitat també pot arribar a oferir-los la possibilitat de moure’s pel món i ajudar en la cooperació amb països desafavorits per alguna raó. Pocs minuts abans de la conferència, Fargas ha reivindicat als mitjans de comunicació que “és important que els joves no vegin la universitat com un lloc on només es pot venir a estudiar i que sàpiguen que és una oportunitat per canviar les coses i per viure experiències úniques mentre estudien”.

L’acte inaugural també ha servit per retre un sentit homenatge al professor Josep Font i Soldevila, fundador de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura (UCEN) i codirector de l’Exploratori de Recursos de la Natura, que va morir l’estiu passat als 71 anys. La directora de l’Exploratori, Dolors Grau, ha recordat que “la Fira del Coneixement era una de les activitats que més l’omplien per aquest contacte que fomenta amb i entre els joves”.

Més de 800 alumnes d’arreu del país

Grau també ha detallat que hi ha inscrits més de 800 joves a la 13a edició de la Fira. Tots ells han passat o passaran pel Pavelló de Suècia en algun moment d’aquest dimecres o de dijous per conèixer els projectes que s’hi exposen. N’hi ha que venen de Berga i el Berguedà, però també hi ha altres grups que arribaran de comarques veïnes, de l’àrea metropolitana de Barcelona o, fins i tot, de Barcelona ciutat.

La directora de l’Exploratori ha destacat “l’edat tan propera entre qui presenta i qui escolta”. La majoria de persones que hi ha darrere dels taulells expositors són joves que tot just estan acabant els seus estudis. Per tant, no són gaire més grans que els que els escolten, que estan a les portes de començar-los. “Això crea una espècie de sinergia molt interessant”, assegura Grau.

Enguany hi ha vuit expositors que tracten temes com la intel·ligència artificial, els terratrèmols, la salut, la informàtica o la sostenibilitat, entre d’altres. Cada matí hi passen diversos grups d’estudiants, però l’Exploratori matisa que les tardes són més tranquil·les i convida qualsevol ciutadà a visitar el Pavelló de Suècia per conèixer els projectes. L’espai estarà obert, tant dimecres com dijous, de 3 de la tarda (15 h) a dos quarts de 6 (17.30 h).

“Una universitat de formació contínua al Berguedà”

L’alcalde Berga, Ivan Sànchez, també ha participat en l’acte inaugural d’aquest dimecres al matí. Sànchez hi ha reivindicat l’Exploratori com “una universitat de formació contínua tot l’any” i, tot i que ha lamentat que de moment la comarca no té cap grau universitari que s’hi imparteixi al 100%, “l’Exploratori és una porta al món de la universitat i el coneixement”.