Primer debat a Berga: els candidats s’enganxen per la neteja de carrers i coincideixen que cal renovar el POUM

Sis dels set candidats a l'alcaldia de Berga es troben en el primer debat, organitzat per la Televisió del Berguedà, al casal cívic.

Primera trobada de campanya dels candidats a l’alcaldia de Berga. Bé, de sis dels set caps de llista, perquè Xavier Serrahima, el del PP, ha tornat a brillar per la seva absència. La resta d’alcaldables es van asseure aquest diumenge en el debat organitzat al casal cívic i a porta tancada per la Televisió del Berguedà, que el va emetre en directe. El periodista Pere Gendrau va moderar una trobada d’on s’extreu que hi ha un cert consens sobre la necessitat d’aprovar un nou pla urbanístic municipal (POUM) o, com a mínim, de fer modificacions a l’actual.

El pla urbanístic va aparèixer pràcticament en cadascun dels quatre blocs que va tenir el debat. El candidat de Junts, Ramon Caballé, el va tornar a defensar i va recordar que l’actual -aprovat el 2005- no s’ha desenvolupat. Judit Vinyes, de Berga Grup Independent, hi va coincidir i va afegir que cal buscar solucions per als edificis municipals que actualment estan en desús i preveure nous equipaments esportius al sud de la ciutat. Més tard, i en matèria d’equipaments, Abel Garcia, del PSC, va apuntar que cal posar remei a la situació jurídica del Cine Catalunya perquè els Castellers de Berga puguin seguir-hi fent la seva activitat.

Fins i tot l’alcaldable de la CUP, Ivan Sànchez, es va referir a les modificacions urbanístiques: “Segurament estem d’acord en què cal renovar el POUM, però potser no tant en la manera com s’ha de desenvolupar la ciutat”. Per la seva banda, el candidat d’ERC, Moisès Masanas, va assenyalar que fer una aprovació d’aquestes característiques “no és ni de bon tros ràpid” i que experts recomanen fer modificacions parcials de l’actual POUM per ser més àgils. Francesc Ros, d’En Comú Podem, no va parlar directament d’un POUM, però va insistir en desenvolupar un pla viari per millorar la circulació per dins de la ciutat.

La neteja de carrers enfronta candidats

Un altre dels grans temes del debat va ser la neteja viària. Diversos candidats van retreure a l’actual govern l’estat dels carrers. Els més punyents van ser Abel Garcia i Judit Vinyes. El primer va tirar d’hemeroteca i va recriminar a l’actual govern l’estat del contracte de neteja viària, traient pit de ser-ne el principal defensor als plens durant tot el mandat. Vinyes va assegurar que “els carrers estan bruts i hi ha moltes barreres arquitectòniques per resoldre” i va recordar que hi ha parts de la ciutat que no estan cobertes pel contracte de neteja actual i això provoca deixadesa.

L’actual alcalde, Ivan Sànchez, va negar que els carrers estiguin bruts, si bé va reconèixer que en alguns punts on l’incivisme és més gran pot generar aquesta sensació. Sànchez va afegir, a més, que a la neteja viària s’hi han de sumar altres problemes relacionats amb el porta a porta, que es gestiona des del Consell Comarcal, i no des de l’Ajuntament. En aquesta línia, Moisès Masanas, d’ERC, va insistir durant diverses fases del debat que “si Berga i la comarca no van junts, no ens en sortirem” i, en el punt de la neteja de carrers, va clamar per “una negociació amb el Consell perquè hi ha parts que no està clar de qui pengen”.

Les subvencions

Pel que fa a les inversions que s’han fet a la ciutat, l’actual alcalde, Ivan Sànchez, va reivindicar la importància de l’actuació al carrer Harmonia com “un bri de llum al barri vell” i va complementar-ho amb l’actuació a la ronda Moreta i el mig milió invertit en asfaltatge en aquest mandat. La resta de candidats van coincidir que cal anar una mica més enllà. Fins i tot el d’ERC, grup amb qui la CUP ha compartit govern aquests últims anys. Abel Garcia, del PSC, va retreure-li: “No poden defugir de la fotografia conjunta”.

El mateix Garcia va dir que les obres que s’han fet en l’últim terç del mandat són “adequades” però insuficients: “Han permès canviar el ‘molt deficient’ per ‘insuficient'”. I va concloure que ell els veu més aviat com a temes de manteniment, que no pas inversions. Francesc Ros va posar sobre la taula que “cal un pla integral de rehabilitació” i va retreure que “no es pot anar a pedaços com fins ara”.

El candidat de Junts, Ramon Caballé, va ser crític amb els incompliments per part del govern de la CUP i ERC de pactes de pressupostos, com l’enderroc de l’edifici de Finques Ciutat. També va apuntar que la transformació de la plaça de les Cols que la CUP portava al programa fa quatre anys ha quedat en paper mullat. I va acabar qüestionant que s’han deixat escapar ajuts, com el del Museu de la Patum, per no tenir el projecte actualitzat.

En aquest punt -la pèrdua de subvencions-, Caballé també es va trobar amb Abel Garcia, que va insistir que aquest mandat “s’han regalat diners”, fent referència a les obres al polígon de la Valldan. Garcia va recordar que es van perdre 100.000 euros, l’alcalde va corregir que se n’havien perdut 60.000 d’un ajut que superava el milió d’euros.

El futur industrial

El polígon, de fet, va ser un punt de trobada de pràcticament els sis candidats. S’hi van referir pràcticament tots, coincidint en la necessitat de donar-li una empenta. L’alcalde, això sí, va trencar una llança a favor del polígon d’Olvan com a pol del futur a la comarca, tot afegint que el creixement industrial de la comarca ha de passar per mantenir les empreses a Berga i atraure’n de noves a Olvan.

Sobre el polígon de la Valldan, el candidat d’ERC, Moisès Masanas, va proposar crear-hi una comunitat energètica local, posant plaques solars a les teulades de les naus que ho permetin per generar energia per a les mateixes empreses i per a altres bandes de la ciutat.

Les primeres línies vermelles

En el bloc de pactes, la majoria de candidats van coincidir que no es tancaven a res i que es podien entendre amb qualsevol força que comprés els seus pilars. Això sí, dos dels candidats van fer vetos ja d’entrada: Ivan Sànchez va deixar clar que la CUP no pactarà amb cap força que facilités l’aplicació del 155, apuntant directament a PSC i a PP; i Francesc Ros, d’En Comú Podem, va negar-se a pactar amb Junts, PP i Berga Grup Independent perquè els considera forces de dretes i creu que la ciutat necessita un govern d’esquerres.

A qui més van sorprendre les afirmacions de Ros va ser a Judit Vinyes, atès que l’agrupació d’electors ha defensat des del seu naixement que no vol que se l’encaselli a cap punt de l’espectre polític i que està formada per persones de diferents sensibilitats. Pel que fa a la rèplica a la CUP, Abel Garcia va recordar a l’actual alcalde que el PSC va aprovar el primer pressupost del mandat actual als cupaires, l’any 2019: “Aleshores no van tenir tantes manies. I el PSC va rebre per tots cantons”. L’alcalde va replicar que aprovar un pressupost no és el mateix que fer un pacte de govern, una afirmació que el candidat socialista no comparteix en absolut.

També en aquest bloc, Ramon Caballé, de Junts, va prometre que, si les urnes el fan alcalde, agafarà “els millors regidors per governar la ciutat”. I va posar d’exemple que l’alcalde, Ivan Sànchez, havia estat “un bon regidor de Patum”, obrint-li la porta a repetir en el càrrec, però en un govern que lideri Junts. També va elogiar Moisès Masanas, d’ERC, en matèria de sostenibilitat.

Les preguntes de cultura general, un flac favor al candidat d’En Comú Podem

Els organitzadors del debat van dividir els blocs amb bateries de preguntes de cultura general per posar a prova el coneixement de temes berguedans de cada candidat. Si bé és cert que algunes preguntes eren d’una dificultat considerable, només en una es va aconseguir el ple de respostes correctes: tots els alcaldables saben que Josep Maria Serarols és el president de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà, malgrat que el candidat d’En Comú Podem va errar a l’hora d’escriure correctament el nom. Francesc Ros va ser el candidat que va patir més en aquesta fase de la trobada.

Ara als candidats de la capital els queden dos debats. El següent serà aquest dimecres, 17 de maig, a la seu de l’Associació Comarcal d’Empresaris (ACEB). Se centrarà en la plana econòmica de l’actualitat. I l’últim serà dissabte, a les sis de la tarda (18.00 h), a la plaça Viladomat, organitzat per l’Aquí Berguedà i amb berenar final per a tots els assistents, cortesia de Forn Can Curtichs.

X