The Tyets i Brams, caps de cartell de les Barraques de Patum, que seran a la plaça Cim d’Estela

Hi haurà concerts i barra fins a les 2 de la matinada, tant dijous com divendres de Corpus, i fins a les 4 de la matinada el dissabte. L'Ajuntament ho ha pactat amb els veïns i la residència que hi ha a la zona, després de la polèmica de fa un any.

Hi haurà Barraques de Patum i seran a la plaça Cim d’Estela, tot i la batalla legal que fa un any va obligar a traslladar una part del programa al Cine Catalunya i a suspendre del tot l’última jornada. Aquest cop, però, l’Ajuntament i Berga Residencial, la residència que hi ha a tocar de la zona de concerts, s’han entès i han sortit plegats a la palestra per presentar els concerts… I amb uns caps de cartell de luxe: The Tyets i Brams.

Els pactes entre govern, residència i veïns: límits horaris i de decibels

Per poder tirar endavant els concerts, l’Ajuntament ha negociat amb la residència i els veïns del bloc de pisos que hi ha a pocs metres de l’escenari. Totes les parts han pactat que s’establirà que els concerts de dijous i divendres de Corpus acabaran a les 2 de la matinada, mentre que els de dissabte finalitzaran a les 4, atès que és el dia que s’espera més afluència de persones. En el moment que s’acabin els concerts també es deixarà de servir a les barres amb la idea que l’activitat a la zona acabi a aquella hora i els veïns i usuaris de la residència puguin descansar.

També s’ha acordat una limitació de 80 decibels, a través d’un sistema electrònic que avisa en cas que se superin i, si no es corregeix, s’insonoritza el concert. Això dona tranquil·litat a veïns i residència, atès que la mateixa gerent de Berga Residencial, Sara Malé, ha apuntat que l’any passat, amb la limitació de decibels a 80 fins a la una de la matinada, “es podia fer vida normal des de dins de la residència i no repercutia negativament en els usuaris”.

[10:00 h, 17/5/23] L’Ajuntament matisa que la limitació de 80 decibels és per a la façana de la residència, no per als concerts en general. És a dir, que l’Ajuntament adoptarà els mitjans necessaris per garantir que no se superi aquest límit des de l’edifici de la residència.

El cartell: quatre concerts cada dia, per a diferents edats

Els concerts se celebraran de dijous a dissabte de Corpus, cada vespre i fins a la matinada.

Dijous 8, la Salseta del Poble Sec obrirà la llauna, a les sis de la tarda. A tres quarts de 9 li agafarà el relleu Tribade i a les 11 s’hi posarà Auxili. L’encarregat de tancar el primer dia de concerts serà Lo Puto Cat, a la una de la matinada i fins a les 2, tal com s’ha acordat amb el veïnat.

Divendres 9 començarà Cafè Trio, a dos quarts de 7. Acts of God pujarà a l’escenari a les 9 del vespre, just abans de Juanxo Skalari & la Rude band (22.30 h) i dels navassencs QNDA (00.30 h), que allargaran fins a les 2.

I l’últim dia, dissabte 10, Cactus s’hi posarà a les 8 del vespre; Maluks agafarà el testimoni a les 21.45 h; The Tyets tocaran a dos quarts de 12 de la nit; i Brams tancarà el festival, de 2 a 4 de la matinada.

L’Ajuntament va estudiar cinc opcions

El regidor de Joventut, Isaac Santiago, ha explicat en roda de premsa que durant l’últim any s’han estudiat cinc ubicacions diferents, després de la polèmica de l’any passat. D’aquestes ubicacions, dues -que no han transcendit- s’han descartat d’entrada per mancances evidents. I en dues més s’han encarregat informes que han acabat desaconsellant-les.

L’Ajuntament va estudiar fer els concerts al pati de l’IES Guillem de Berguedà, però els estudis van advertir que hi havia problemes pel que fa a les sortides d’emergència. També es van analitzar les opcions de fer els concerts a l’avinguda del Canal Industrial, però els cossos de seguretat ho van desaconsellar i acústicament també es recomanava no fer-ho.

Tots els informes encaminaven els concerts a la plaça Cim d’Estela i l’Ajuntament va encarregar un nou estudi acústic per poder-los tirar endavant. Santiago ha afegit, a més, que policia, bombers i ambulància ho veuen amb bons ulls perquè és un espai “cèntric, ample i adequat en cas d’emergències”. El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha anat validant tots els passos de l’Ajuntament i les reunions que el govern va mantenir amb veïns i residència van donar l’últim vistiplau als concerts.

Sobre la polèmica de l’any passat, l’alcalde, Ivan Sànchez, ho ha donat per tancat: “A vegades hi poden haver malentesos, però el passat el deixem enrere. No hi ha cap mena de rancor per cap de les dues parts i les reunions que hem tingut ho demostren”. Aquest any sí, doncs, hi haurà tres dies de concerts per Patum, a tocar del passeig de la Indústria.

X