Els pactes amb els partits que van aplicar l’article 155 entren en escena a la campanya electoral de Berga. La territorial de Berga de l’Assemblea Nacional Catalana ha aconseguit que la CUP i ERC signin un document on es comprometen a “no fer cap acord de govern amb candidatures, grups municipals, entitats o persones significades en la defensa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola”.
Junts per Berga, en canvi, no ha signat -segons ha explicat a l’Aquí Berguedà el seu candidat, Ramon Caballé– “per coherència”, després d’uns primers debats electorals on el mateix Caballé ha optat per no posar línies vermelles i buscar el millor pacte per a la ciutat, després del 28 de maig. El candidat de Junts ha ofert a l’ANC una trobada perquè expliqui els motius de la decisió i ha recalcat que els considera “companys de viatge” a l’hora de lluitar per temes nacionals, atès que -diu- “soc el candidat de la llista del partit del president Puigdemont”.
Pel que fa als altres dos grups, la CUP ha deixat clara la seva postura des de l’inici de la campanya. De fet, Ivan Sànchez ha estat l’únic candidat que des del primer debat ha dit clarament que no faria govern amb PSC ni PP, i això li ha comportat que el mateix PSC sortís al pas per fer-li memòria i recordar-li que els primers pressupostos d’aquest mandat els va aprovar amb el suport dels socialistes. Sànchez, però, defensa que “no és el mateix pactar uns pressupostos, que formar govern”.
ERC, en canvi, es posiciona clarament per primera vegada signant el document de l’ANC. El seu candidat, Moisès Masanas, ha dit públicament en aquesta campanya que el que ha de prevaldre són els programes. Masanas no havia estat tan clar com el seu predecessor, Ramon Camps, que fa quatre anys va dir des del minut u que es desmarcava dels partits del 155. Això sí, l’actual candidat va assegurar al debat econòmic de l’ACEB que “hi ha unes línies ideològiques i qüestions de clau nacional” que pesen.