Debat Aquí: Més consens per a l’estació a la Rasa dels Molins i el porta a porta al barri vell

El debat de l’Aquí Berguedà, l’últim de abans de les eleccions, ha servit per definir els escenaris que s’obren a Berga després del 28M. Els candidats de la CUP, Ivan Sànchez, i d’ERC, Moisès Masanas, han reivindicat l’acord de govern que mantenen des del 2021, i han sumat, a estones, el suport de Francesc Ros, d’En Comú Podem, deixant clar que, si tornen a sumar majoria, formaran coalició.

Ramon Caballé ha anunciat que, si Junts no guanya, descarta formar govern amb el PSC i BeGI. I ha fiat el seu resultat al tot o res: “això va de groc o verd”, en referència al groc de CUP i ERC i al turquesa de Junts. La candidata de Berga Grup Independent, Judit Vinyes, li ha retret a Caballé: “No es pot ser voler ser l’alternativa a la CUP, i alhora obrir-se a facilitar-li la investidura”. I el candidat del PSC, Abel García, s’ha erigit en el mur frontal al govern CUP-ERC, una oposició que pretén “liderar”.

Responent una pregunta de Ros, Vinyes i Caballé han parlat de com es va configurar la candidatura de Junts, i del paper que hi va tenir l’ara líder dels independents. Han admès les converses perquè Vinyes formés part (o liderés) la llista de Junts, i han ressaltat que el resultat de les negociacions salta a la vista: hi ha dues llistes separades per al 28M. “Ens vam divorciar abans de tenir fills”, ha dit explicat Vinyes.

El debat, que s’havia plantejat com un berenar al Vall, s’ha hagut de traslladar al Cinema Catalunya per la previsió de pluja, i ha acabat amb els alcaldables repartint coca de Cal Curtichs entre les 400 persones que hi han assistit.

Enèsim debat per l’estació de busos

El conseller de Territori diu que l’estació d’autobusos és a punt de licitar-se, però el PSC i BeGI encara creuen que s’ha de tornar a revisar la ubicació a la Rasa dels Molins “perquè afecta zones verdes”, segons Vinyes —”això no és veritat”, ha replicat Sànchez—, i perquè té “sis andanes”, segons García —”no és veritat, en té set”, ha dit el líder de la CUP. Sànchez ha exhibit consens amb ERC i amb Junts sobre la Rasa dels Molins, tot i que Caballé ha matisat que, per a ell, la condició per fer l’estació allà és que hi hagi una via directa fins a la C-16. Sànchez ha preguntat a Caballé si arribarà a bloquejar el projecte si no existeix aquesta via fins a la carretera, i Caballé ha dit que farà “valdre la força de Junts” però que no n’entorpirà la construcció.

Sobre la brutícia als carrers, hi ha consens: és urgent renovar el contracte de neteja viària, caducat des del 2015. Però els problemes del sistema a recollida porta a porta han provocat un xoc entre Sànchez i García, representant cadascun l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà —García n’és vicepresident—: s’han acusat de deslleialtats mútues i de falta de cooperació. Tot i això, els sis alcaldables han dit que el porta a porta s’ha de mantenir al barri vell, cosa que el Consell havia posat en qüestió.

Masanas ha portat al debat la idea, ja expressada en campanya, que l’hotel Berga Park sigui una residència gestionada per la Fundació de La Llar. Ros li ha replicat que, si el Berguedà vol ser una destinació turística, no pot renunciar a places hoteleres. Sànchez hi ha assentit, i ha avançat un projecte: que La Llar gestioni una planta de l’hotel.

Preguntes sorpresa de les entitats

El debat de l’Aquí Berguedà ha convidat sis entitats a fer preguntes als candidats, cadascuna a un alcaldable. Berga Comercial ha exigit mesures concretes per als botiguers: la CUP i ERC han recordat que Berga serà la primera ciutat de Catalunya que tindrà una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) per dinamitzar la zona centre. La CUP ha explicat el projecte per una plataforma única al carrer del Roser i la plaça de la Creu fins al carrer Major. I BeGI ha posat en valor l’Espai Mercat, una idea per revitalitzar el mercat municipal.

Els Castellers de Berga han demanat pel futur del Cinema Catalunya, concretament al candidat d’ERC, Moisès Masanas, i en això, els sis s’han mostrat d’acord: cal una modificació parcial del POUM per permetre tot tipus d’activitats culturals al local, un canvi que “ja s’hauria d’haver fet”, ha dit Caballé. Sànchez s’ha compromès, si es manté com a alcalde, a ajudar els castellers a comprar el local i a mantenir-lo com a centre de dinamització cultural al cor de Berga.

L’habitatge públic i Cal Rosal

Jordi Carreras ha pujat al Cine Catalunya a recordar irònicament que “Cal Rosal és una colònia industrial que hi ha a quatre quilòmetres de Berga”. “Ho dic als que governen ara i als que hi han governat abans”. Sànchez ha posat en valor la feina d’asfaltat del carrer de la fàbrica, que ha fet l’Ajuntament de Berga, i les assemblees de barri, que han fomentat el diàleg amb el veïnat, i García ha proposat de nomenar un regidor de barri, que s’ocupi de cada zona de la ciutat, també de les més allunyades del centre.

Glòria Simon, de Càritas, ha preguntat per l’habitatge públic: Sànchez n’ha promès a Ca la Ploraire, just al costat del Cine Catalunya, i el PSC i BeGI han posat l’accent en les “ocupacions il·legals”.

Vinyes ha ofert “un campus de salut, esport i natura” a La Valldan, amb una pista d’atlestisme, a demanda de la mare d’una esportista del club Joves Atletes de Berga (JAB), i Caballé i Sànchez han desplegat propostes de millores concretes sobre Queralt, a preguntes de Pere Artigas.

El debat de l’Aquí Berguedà és l’últim de la campanya electoral de Berga abans dels comicis de diumenge.

X