Xavier Guitó dissenya un Memorial Ricard Cuadra que es fixarà en els sons de Patum, més enllà de la música

Finalment serà al Teatre Municipal, i no a la plaça de Sant Pere com estava previst inicialment, pel risc de pluja. El concert començarà pels volts de dos quarts de 10 del vespre d'aquest dissabte, 3 de juny.

El Concert del Memorial Ricard Cuadra arriba al quart de segle i estarà protagonitzat per Xavier Guitó, aquest dissabte, 3 de juny, a dos quarts de 10 del vespre (21.30 h), al Teatre Municipal. S’havia de fer a la plaça de Sant Pere, però les previsions de pluja han empès l’organització a traslladar-ho a cobert.

El músic i compositor berguedà s’ha fixat en “el paisatge sonor” de La Patum, més enllà de la música. I combinarà la música que tocarà la Banda del Memorial amb la introducció de sons sintètics. “La Patum també són els fuets petant més a prop o més lluny, la remor contínua, els càntics, crits i xiulets de la gent, el soroll de les ampolles i les llaunes rebregades per terra…”, explica Guitó. I això és el que intentarà reproduir des d’un teclat, dalt de l’escenari, al costat de la banda dirigida per Robert Agustina.

Tot plegat es complementarà amb creacions visuals de Jordi Plana, textos de Jordi Cussà que recitarà Roger Mas (amb accent berguedà, tot i ser de Solsona), la tenora de Maria Antònia Pujol Subirà, el control de so de Sergi Vila i la sonorització de Jordi Rotés. Totes són persones de confiança de Xavier Guitó, que ha batejat l’espectacle com a MUTAPATUM i promet que crearà “un caos controlat”. De fet, tant el mateix Guitó com el director de la Banda del Memorial, Robert Agustina, han explicat que els músics hauran de tenir molt en compte els minuts i segons exactes en què han de produir cada so. “És un caos controlat perquè cadascú va a la seva, però en la mateixa direcció… cadascú ocupa el seu espai, però tothom és al mateix lloc”, ha conclòs Guitó.

Un repte per a la Banda del Memorial

Una cinquantena de músics pujaran a l’escenari i afrontaran el repte musical plantejat per Xavier Guitó. El director de la banda, Robert Agustina, s’ha mostrat satisfet de la col·laboració del compositor berguedà i ha assegurat que salden un deute pendent. Agustina exclamat que “ens ha costat 25 edicions fer-lo venir! Ja li tocava! Això no vol dir que aquesta hagi estat la primera vegada que pensem en ell per fer el concert”. Pel que fa a la proposta musical, Agustina ha destacat que “és una obra absolutament innovadora. Sembla estrany, però encara queda molt recorregut per fer, innovar i recrear. Serà una experiència immersiva”.    

El director de la banda, Robert Agustina, ha avançat que en la segona part del concert, en què s’interpreta un salt sencer de Patum, hi haurà les col·laboracions puntuals de Xavier Guitó i Lluís Gual. Agustina ha detallat que la participació de Gual ha consistit en l’arranjament musical d’un ball de gegants escollit pel jove músic. El director de la banda ha afirmat que “ha fet una petita gran meravella i ha desbordat les possibilitats del que ens imaginàvem”.

Augment de l’aportació econòmica

L’Ajuntament de Berga ha impulsat un conveni de col·laboració amb el Memorial Ricard Cuadra per enfortir econòmicament l’esdeveniment musical. El consistori finançava una part de la despesa del concert i enguany, s’ha establert que l’aportació econòmica sigui d’uns 9.600 € anuals durant 4 anys. Això suposa un increment del 30 % respecte a l’any passat. L’alcalde i regidor de Patum, Ivan Sànchez, ha dit que es tracta “d’una aportació important i crec que això suposa un bon múscul econòmic”.

Sànchez també ha destacat el talent musical local amb les col·laboracions del concert d’aquest any i la importància de fer créixer la festa. Per a l’alcalde, “La Patum és inamovible pel que fa a la litúrgia de les comparses, però sí que a través de la música podem innovar, fer-la créixer i exportar-la al món”.

Accessibilitat auditiva

L’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà implementaran una prova pilot per promoure l’accessibilitat auditiva. Les persones sordes o amb baixa audició que porten audiòfon o implant coclear podran gaudir del concert de músiques de la festa, a través d’un aparell anomenat bucle magnètic i també de motxilles vibratòries. Les motxilles es connecten a un sistema de transmissió d’àudio i vibren al ritme de la música permetent a la persona experimentar-la d’una manera més tangible i sensorial. Pel que fa al bucle magnètic fa arribar el so directament a l’implant coclear o a l’audiòfon (en posició T) de la persona eliminant el soroll ambient millorant així l’escolta.

El Consell Comarcal del Berguedà s’ha dotat de 5 bucles magnètics i 5 motxilles vibratòriesper utilitzar-les aquesta Patum. Les persones que hi estiguin interessades s’han de posar en contacte a través del correu electrònic amb l’Oficina d’Inclusió Comarcal: rgenoves@ccbergueda.cato a través del telèfon616 027 535.

El termini per demanar les motxilles i bucles disponiblespel concert Memorial Ricard Cuadra, finalitza el dijous, 1 de juny. Si hi ha més demandes que disponibilitat, es farà un sorteig per assignar els recursos disponibles.

X