Els berguedans Joan Noguera i Queralt Torradeflot toquen la glòria amb el Sant Andreu i l’Europa

El Sant Andreu, amb Noguera com a capità, segella l'ascens a 2a RFEF derrotant el Salamanca en el partit decisiu; i l'Europa, amb Torredeflot com a pilar al mig del camp, puja a 1a RFEF després d'empatar al camp del Llevant B i fer bona la victòria de l'anada.

Joan Noguera, amb el Sant Andreu, i Queralt Torradeflot, celebrant l'ascens amb l'Europa. JUDIT ANDREU (UESA) / CE EUROPA

Els berguedans Joan Noguera i Queralt Torradeflot han fet història aquest cap de setmana, amb els ascensos del Sant Andreu masculí a 2a RFEF i de l’Europa femení, a 1a RFEF. Noguera, nascut a Bagà, és l’actual capità del Sant Andreu, que després de vàries temporades lluitant per l’ascens ha aconseguit la fita en superar el Salamanca en el partit decisiu del play-off. I Torradeflot, de Berga, és un dels pilars de l’Europa femení, que ha superat el Llevant B en l’eliminatòria per accedir a 1a RFEF.

Noguera trenca la maledicció

El Sant Andreu ha fet una gran temporada a Tercera i ha acabat en segona posició, només superat per l’Europa. El subcampionat de lliga els va donar el bitllet per disputar el play-off d’ascens. Els barcelonins han jugat tres eliminatòries: van superar el Peralada, el San Cristóbal i, finalment, el Salamanca. En aquest duel definitiu, el conjunt català va empatar a 1 al Narcís Sala en l’anada i aquest cap de setmana ha assaltat el camp del Salamanca i ha guanyat 1 a 2 per segellar l’ascens.

Joan Noguera va arribar al Sant Andreu l’estiu del 2015, quan l’equip acabava de baixar a Tercera. Des de llavors s’ha anat consagrant en els esquemes del primer equip fins a convertir-se en capità. Ha disputat les eliminatòries d’ascens diverses temporades, però fins ara mai havia aconseguit sortir vencedor del partit decisiu.

Segon ascens consecutiu de l’Europa femení

Pel que fa a l’Europa femení, Queralt Torradeflot va fitxar per l’equip l’estiu passat, després de diverses temporades al Vic Riuprimer. L’Europa acabava de pujar de categoria i afrontava la seva primera experiència a 2a RFEF. L’equip ha fet una gran temporada, liderant la classificació durant bona part del campionat. Al final, però, la lluita per l’ascens directe va quedar com a cosa de tres equips: l’Atlètic de Madrid B, l’Europa i el Reial Madrid B. Les matalasseres van guanyar tant a l’Europa com al Madrid en els duels directes i es van acabar emportant el campionat.

L’Europa va acabar segon i això li va donar una última bala per segellar l’ascens: la promoció contra el Llevant B, el subcampió de l’altre grup. A l’anada, al Nou Sardenya, l’Europa va vèncer per la mínima (1-0) i aquest cap de setmana, al camp del Llevant, en tenia prou amb un empat per pujar de categoria. L’equip barceloní es va avançar en el marcador, precisament a la sortida d’un córner servit per Torradeflot. El Llevant, però, va capgirar el marcador amb dos gols i l’Europa va haver de tirar d’èpica per guanyar l’eliminatòria, amb un empat agònic a les acaballes del partit.

Amb l’ascens de categoria, l’Europa de Torradeflot compartirà categoria amb el Barça B, on juga Judit Pujols, de Montmajor. El filial blaugrana ha guanyat la lliga aquesta temporada però no ha pujat de categoria perquè l’única divisió que hi ha per sobre és la Primera Divisió estatal, on ja competeix el primer equip blaugrana.

X