Gironella posa les primeres plaques solars per captar energia per als edificis municipals

S'han instal·lat 156 panells entre la biblioteca i l'Espai el Blat, i l'Ajuntament confia enllestir la col·locació de 100 panells més a la teulada del pavelló aquest estiu.

L’Espai el Blat i la biblioteca són els primers edificis municipals on l’Ajuntament de Gironella ha instal·lat plaques solars fotovoltaiques. S’han col·locat 156 panells fotovoltaics -120 a l’Espai el Blat i 36 a la biblioteca- i la idea és que captin energia per abastir els mateixos equipaments i també altres on l’Ajuntament també és el propietari.

“El Blat té consum esporàdic, però molta teulada. La seva energia captada la derivarem a l’Ajuntament i a la Llar d’Infants”, ha exemplificat l’alcalde, David Font, a l’Aquí Berguedà. Ara ja hi ha dos espais amb plaques i la idea és que, a finals de juliol, es posi en marxa un tercer: el pavelló poliesportiu, amb un centenar de plaques més. El govern calcula que amb dos espais més, a banda d’aquests tres, pot arribar a reduir prop del 90% del cost energètic mensual dels equipaments municipals en els mesos de primavera i estiu.

Feina a mitges amb la Diputació

Des de l’Ajuntament s’ha assumit la instal·lació de les plaques a l’Espai el Blat, amb un cost de 86.506,84 euros, i la Diputació de Barcelona, s’ha encarregat de la instal·lació dels panells a la biblioteca. L’alcalde destaca que “Gironella ha estat un dels 37 municipis escollits per la Diputació per instal·lar plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals”.

Aquestes actuacions se sumen a la instal·lació de la caldera de biomassa a l’Espai el Blat, que permetrà un estalvi de les emissions de CO2 anual de 17,24 tones, i formen part de la transformació verda del municipi. En aquesta línia el consistori ha instal·lat un nou punt de recàrrega de vehicles elèctrics a la zona esportiva que es posarà en funcionament en els propers mesos i està finalitzant la renovació de tot l’enllumenat municipal a tecnologia LED.

X