ERC, Junts, CUP i l’agrupació de David Font negocien un pacte al Consell Comarcal del Berguedà

Els quatre partits han iniciat reunions -cada vegada més freqüents- per negociar un govern ampli. Queden grans serrells per resoldre i tots alerten que les negociacions són a temps de trencar-se, si bé coincideixen que, de moment, fan bona pinta.

16 consellers de govern i 3 a l’oposició. Aquesta és la fórmula que en les últimes setmanes està agafant més força per al govern del Consell Comarcal dels pròxims quatre anys. ERC, Junts, la CUP i Més per Gironella s’han assegut a negociar-ho, segons han confirmat fonts de totes les parts a l’Aquí Berguedà.

Ara per ara, hi ha una diagnosi general que totes les bandes comparteixen, però encara queden dos grans esculls per resoldre: el repartiment del cartipàs -és a dir, la manera com els grups es distribueixen les carteres- i la presidència. ERC és la força amb més consellers al ple (6), però Junts (5) és el grup més avalat en vots absoluts. Des d’ERC, Moisès Masanas reconeix que “Junts ho veu d’una manera i nosaltres d’una altra, però ens estem acostant”. Des de l’altra banda, Ramon Caballé defensa que “hi ha una realitat en conselleries i una altra realitat en vots” i “els números no enganyen”.

Aixecar el peu

Les quatre bandes que seuen a taula coincideixen que han de cedir per aconseguir l’entesa. ERC defensa que ho està fent: “Podríem buscar altres alternatives més simples. Si treus un dels ingredients del pacte a quatre, també sumem. Però ens sembla bé fer aquest govern ampli, malgrat que sabem que al principi serà més difícil de gestionar. Les dificultats inicials poden convertir-se en fortaleses de futur”.

Junts té clar que una de les grans claus és l’entesa entre els dos grans partits i assegura que “anem per bon camí”. Però també defensa que els partits amb menys consellers poden acabar sent decisius si s’alcen de la taula.

La CUP ha canviat la seva posició respecte a fa quatre anys. Ara es presten a entrar a un govern ampli perquè entenen que “dona legitimitat per canviar coses com l’Agència”. Ho diu l’alcalde d’Olvan, Sebastià Prat, que repetirà com a conseller. Els cupaires portaran al ple comarcal els tres alcaldes que tenen i defensen que això -les tres alcaldies allà on s’han presentat- els dona “credibilitat i fortalesa” per ser al govern.

L’agrupació de David Font a Gironella és qui va obrir el meló públic per a aquest govern ampli. L’alcalde gironellenc defensa que “és bo per impulsar canvis que aniran més enllà del 2027” i coincideix que, tot i que encara queden grans serrells per polir, “de moment la música que sona agrada”.

Els vetos

Les línies vermelles són el que fa que una petita part del ple no entri, de moment, en les travesses de govern. Els únics que reconeixen obertament no haver traçat línies roges són Junts i Més per Gironella.

La CUP ha dit en reiterades ocasions que, tot i que no renega d’enteses puntuals, no veu clar un pacte de govern amb el PSC. Això està sent un ingredient determinant per cuinar un govern independentista. El cap socialista, Abel Garcia, s’ho mira tot amb un punt d’estupefacció: lamenta que ningú hagi establert “converses serioses” amb ell, però manté la calma i reitera que treballarà per la comarca “sigui quin sigui el meu paper”.

Des de Som Avià, Patrocini Canal dona per fet que estarà a l’oposició i ho llegeix com “una venjança descarada” d’ERC per haver donat suport a Junts fa quatre anys i no a ells. “Sé que m’han vetat, però no tinc cap mena de ressentiment, poden fer-ho si ho consideren oportú”. Canal promet una oposició constructiva i recalca que “no és important qui tira les coses endavant, sinó que es facin”.

Els alcaldes, per cert, també sumaran majoria al futur ple: 10 dels 19 consellers tenen la vara del seu municipi.