El Berguedà estrena senyals de trànsit: descobreix què signifiquen

Els tres nous senyals de trànsit que prepara el Consell Comarcal del Berguedà
Els tres nous senyals de trànsit que prepara el Consell Comarcal del Berguedà

El Consell Comarcal del Berguedà té previst instal·lar en els pròxims mesos 40 nous senyals de trànsit que poden despistar més d’un conductor. Tots tenen a veure amb la regulació de l’accés al medi natural i amb la protecció de la ramaderia. El Consell ja ha tret els senyals a concurs públic per un valor de 12.808 euros.

Els senyals són de tres tipus:

1. Passos canadencs

Senyal de trànsit d'advertiment de pas canadenc

El Consell Comarcal del Berguedà vol eliminar progressivament els vailets que delimiten les zones de pastura del bestiar i canviar-los per passos canadencs, és a dir, per unes estructures metàl·liques de reixa que les vaques no trepitgen.

L’objectiu és evitar que algú que passi un vailet en cotxe s’oblidi de tancar-lo, el deixi obert, i els animals es puguin escapar. Els passos canadencs tenen un sistema de protecció perquè cap animal que els travessi per error s’hi quedi amb una pota enganxada, com ha passat amb models anteriors en altres comarques. I tenen també unes portes als costats que poden obrir les persones que van a peu, en cavall o passejant un gos, per exemple.

Els passos s’instal·laran en una vintena de municipis de la comarca, sobretot al Baix Berguedà, sempre en camins o carreteres de propietat municipal.

Per advertir dels passos canadencs i demanar als conductors que redueixin la velocitat quan s’hi acostin, el Consell col·locarà 36 senyals de trànsit amb l’advertiment genèric de perill (un triangle amb un signe d’exclamació) i una placa a sota amb la inscripció “Pas canadenc” i el logotip del Consell Comarcal.

2. Perill d’animals en baixada per a bicicletes

El segon senyal que prepara el Consell Comarcal es dirigeix sobretot a bicicletes que circulen per carreteres secundàries. El Consell vol advertir del “perill que suposa baixar per algunes carreteres a alta velocitat sense considerar la possibilitat que la calçada estigui envaïda per animals”.

Els tres primers s’instal·laran a la carretera de Coll de Pal a Bagà, la BV4024, en sentit baixada.

3. Advertiment d’accés al medi natural

Senyal d'accés al medi natural

El tercer senyal adverteix als cotxes que estan accedint al medi natural i estableix algunes regles bàsiques de convivència. Segons el Consell, “molts usuaris desobeeixen les mínimes normes de conducta cívica per l’absolut desconeixement del món rural”.

Per això, el Consell ha creat un plafó informatiu que demana als conductors que respectin el bestiar, que no llencin escombraries, que tanquin els passos d’animals que es puguin trobar, que deixin un pas mínim al lateral, que no facin soroll i que portin els gossos lligats quan surtin a passejar.

L’any passat, el Consell ja en va encomanar sis de semblants, i el d’aquest any es col·locarà als Rasos de Peguera (Castellar del Riu).