La papallona del boix es torna a expandir pel Berguedà

Papallones del boix a la Pobla de Lillet
Papallones del boix a la Pobla de Lillet / @manutori

Aquestes imatges són d’ahir a la Pobla de Lillet. Les papallones del boix ja tornen a volar pel Berguedà.

https://twitter.com/manutori/status/1692293868883001844

Amb les pluges i les temperatures relativament baixes del juny, el cicle de les erugues s’ha allargat, i les papallones s’estan deixant veure una mica més tard del que és normal. Però ara ja tornen a volar per tot arreu i a envair-ho tot.

El Berguedà, la comarca on més creix la plaga

L’Observatori Forestal Català va fer públic ahir l’estat d’evolució de la plaga, a partir de les deteccions que en van fer els agents rurals l’any passat. El focus inicial del 2018 a la Garrotxa s’ha anat desplaçant cap al sud-oest, i ara afecta de ple la Catalunya central. El Berguedà és la comarca on més es va expandir l’any passat, arribant fins a les 26.637 hectàrees, això és 4.686 ha més que l’any anterior.

El mapa dels punts de detecció dels agents rurals situa el Berguedà al centre de la diana:

L’informe en dona una de freda i una de calenta a la comarca. Al Baix Berguedà i zona oriental de la comarca, on la papallona ja havia devorat boixos sencers anys enrere, l’afectació va disminuir durant el 2022. En canvi, la plaga es va estendre cap a l’Alt Berguedà, i cap a la zona occidental.

Tractament d’urgència a Montmajor

En aquesta àrea, el departament d’Acció Climàtica ha fet un tractament d’urgència a una boixeda singular de Montmajor, a la finca de Valielles, on les erugues ja es començaven a menjar les fulles.

Erugues del boix | FOTO: ACN / Mar Martí

Espècie invasora

La papallona del boix és una espècie invasora que va venir de l’Àsia, i que no té prou depredadors naturals. Això fa que la plaga creixi molt ràpidament. Abans de convertir-se en crisàlides i en papallones, les erugues s’alimenten de les fulles del boix, i en molts casos això arriba a matar la planta. No representa cap perill per als humans, però sí per als ecosistemes.

Segons l’informe de l’Observatori Forestal Català, en el conjunt de Catalunya, la plaga va continuar creixent l’any passat, però a un ritme més baix. No és el cas del Berguedà, on es va expandir com mai.

Acció Climàtica encara no ha trobat un tractament que es pugui aplicar a tot el país, però la directora general d’Ecosistemes, Anna Sanitjas, diu que hi està treballant: “Un cas d’èxit és el tractament que fem amb la plaga de processionària, i el nostre objectiu és trobar un tractament generalitzat que ens aporti bons resultats amb el boix”.

X