Tractament biològic a la boixeda de Valielles (MONTMAJOR) | FOTO: ACN / Mar Martí

Tractament d’urgència a una boixeda de Montmajor per salvar-la de la plaga de l’eruga del boix

El Departament d’Acció Climàtica està aplicant un tractament d’emergència a una boixeda singular de Montmajor d’alt valor natural que està afectada per la plaga de l’eruga del boix.

Es tracta d’un bosc situat a la finca de Valielles, que ocupa una superfície d’una hectàrea, i que està poblat de boixos de grans dimensions que poden arribar als 12 metres d’alçada. Tot i ser una finca privada, el Departament d’Acció Climàtica hi està fent un seguiment especial des de l’any 2019 amb trampes de feromones. En una visita de treball, els tècnics van detectar-hi erugues que ja començaven a menjar-se les fulles. Van decidir actuar-hi amb un tractament biològic per frenar la seva expansió i evitar que mati els arbres. El tractament que s’hi ha aplicat aquesta setmana s’haurà de repetir al setembre o a l’octubre per disminuir la pressió de les papallones en la segona volada.

Erugues del boix | FOTO: ACN / Mar Martí

La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, explica que aquest és un exemple de tractament de “cirurgia” que estan duent a terme per poder salvar boixedes singulars o exemplars de boixos catalogats com a monumentals. Segons Sanitjas, un tractament a gran escala és “inviable” a causa de la gran extensió de superfície forestal amb presència de boix a Catalunya.

Més de 180.000 hectàrees afectades a Catalunya

L’eruga del boix és una espècie exòtica invasora que ja s’ha detectat a 24 comarques i afecta més de 180.000 hectàrees. Va arribar des de l’Àsia l’any 2014 i, des d’aleshores, s’ha estès a 192 municipis. Una de les zones on aquest any està tenint especial incidència és al Berguedà i Solsonès.

Amb tot, Sanitjas explica que estan fent diversos estudis d’investigació per veure quins són els millors mètodes per lluitar contra aquesta plaga, ja siguin predadors naturals o la lluita biològica. Per això, el Departament no descarta que en un futur puguin tenir una “eina prou eficaç” per poder salvar els boixos de Catalunya. “Un cas d’èxit és el tractament que fem amb la plaga de processionària, i el nostre objectiu és trobar un tractament generalitzat que ens aporti bons resultats amb el boix”, exposa la directora general.

Parany per atrapar papallones del boix | FOTO: ACN / Mar Martí

Baixa el ritme d’expansió de la plaga

Les dades de la xarxa de vigilància i seguiment de la papallona del boix a Catalunya revelen que en algunes comarques s’ha estancat l’expansió de la plaga i els boixos comencen a recuperar-se. Sanitjas ho atribueix al fet que la papallona del boix “necessita certa humitat en el temps i un rang de temperatures no gaire ampli, just el contrari del que passa ara mateix”. “En aquest cas, el canvi climàtic ens va a favor”, resumeix.

Segons les dades recollides durant el 2022, les comarques amb una superfície més afectada són Osona, el Ripollès, la Garrotxa i el Berguedà. També s’ha observat un avançament de la plaga a la comarca del Solsonès, mentre que a l’Anoia, la Segarra, l’Alt Penedès i el Garraf s’ha reduït el grau d’afectació. Finalment, a la Terra Alta han aparegut les primeres afectacions d’aquesta espècie invasora. De fet, es calcula que la plaga acabarà arribant a totes les zones de Catalunya amb presència de boixos.

X