Els Castellers de Berga fan un primer pas per comprar el Cine Catalunya

L'entitat ha signat un contracte de lloguer amb opció de compra amb els propietaris, amb la idea que en menys de sis anys pugui adquirir l'equipament. En aquests primers sis anys, a més, el 80% del lloguer que pagaran es descomptarà del preu de compra, ja tancat.

Primer gran pas dels Castellers de Berga per comprar el Cine Catalunya. Aquest estiu l’entitat ha signat un nou contracte de lloguer amb els propietaris que inclou una opció de compra. De fet, això últim és la principal novetat del contracte, ja que, en números, la colla pagarà el mateix que fins ara als propietaris: 600 euros. Això sí, un 80% d’aquesta quota mensual (480 €) s’aniran sumant a una bossa de diners que, en cas d’executar l’opció de compra, es descomptaran del preu (ja tancat amb els propietaris).

Aquest percentatge del lloguer -el 80%- s’anirà afegint a la bossa de diners els primers sis anys de lloguer. Després, caurà al 60%. El cas és que els castellers confien poder fer la compra en aquests primers sis anys. Abans, però, han de passar moltes coses. Algunes, com les activitats per anar fent calaix, depenen de la colla. D’altres, com les modificacions urbanístiques, són cosa de l’Ajuntament, a qui l’entitat collarà encara més perquè no s’encanti i posi remei a l’embolic burocràtic que des de fa anys va lligat al Cine Catalunya.

“Comença una nova etapa”

El president dels Castellers, Bernat Girabal, ha dit en roda de premsa, al costat de representants de la junta, que el nou contracte marca un abans i un després en la història de l’entitat: “Comença una nova etapa que ens ha de portar cap a la compra”.

L’eix fonamental per avançar fases, però, és l’administratiu. Cal que hi hagi canvis al pla urbanístic i cal definir bé els usos del cinema. D’entrada, l’entitat ha deixat clar que “sense la modificació del POUM, no es pot fer la compra”. Bàsicament perquè una part important dels diners per afrontar-la confien treure’ls de subvencions i, sense els ajustos urbanístics, no els concediran cap ajut.

Un embolic que dura dècades

L’embolic al local del cine remunta a principis de segle. El pla urbanístic que es va aprovar aleshores (i que encara és vigent) preveia eixamplar el carrer Puig-reig, que connecta el carrer major i la plaça de les Cols i que toca al cine. Hi van haver al·legacions a l’actuació i va quedar suspesa. Però, al cap d’uns anys, ja amb els Castellers de Berga als Cine, hi van haver discrepàncies en les interpretacions d’aquesta suspensió per part dels tècnics de l’Ajuntament i els assessors dels castellers. De fet, la colla fins i tot va veure com els Mossos li obrien un expedient per fer concerts al cine sense permís. La multa es va quedar en un advertiment, però va servir per constatar que calia canvis administratius perquè l’entitat funcioni a ple rendiment.

L’Ajuntament adverteix que és un tema complex i que requerirà temps. Però, durant el debat electoral de l’Aquí Berguedà, que es va celebrar precisament al Cine Catalunya, tots els candidats es van comprometre a modificar el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal per treure les cotilles als castellers i donar empara a qualsevol activitat cultural que s’hi realitzi. L’actual alcalde, Ivan Sànchez (CUP) va anar més enllà i va prometre diners i ajuda tècnica perquè els Castellers de Berga puguin comprar l’edifici.

Un as a la màniga: poden comprar-lo sols o amb altres entitats

Ara, això últim és una possibilitat real. A més, en l’opció de compra que inclou el nou contracte de lloguer, els Castellers es guarden un as a la màniga: poden executar l’opció de compra ells mateixos o bé qualsevol altre entitat que sigui designada per ells. O fins i tot un conglomerat d’entitats. Per tot plegat, el president dels castellers recalca que l’entitat es planteja “l’opció d’obrir-ho a altres entitats de la ciutat o la comarca que vulguin formar part del projecte aprofitant alguns espais i que sigui compatible amb l’activitat castellera”. I conclou: “Estem oberts a propostes”.

X