Els podis masculí i femení de la Portal Attack. GABRI AMORÓS / PORTAL ATTACK

Cristofer Bosque i Aina Picas, coronats amb vidalba a la Portal Attack 2023

La prova manté el llistó altíssim, tant pel que fa al vessant purament esportiu com per l'ambient i l'acollida que genera als carrers del centre de Berga.

Quina nit. Catifa vermella a la ronda Moreta. Passadís entre la multitud al Cine Catalunya per veure passar gent corrent amb bicis carregades als braços. El kórner vestit de gala, a la Dolceria Pujol, per donar l’última empenta als ciclistes abans del tram més dur de l’ascensió. I una part alta del barri vell que, a cop de flaix, podia arribar a assimilar-se a un dimecres o dissabte de Corpus.

La Portal Attack manté el llistó altíssim per a les properes edicions. Aquest dissabte, en el cinquè certamen, els guanyadors van ser Cristofer Bosque, de Puig-reig, i Aina Picas, “mig de Prats, mig de Berga”, segons va dir ella mateixa en l’entrega de premis al Cine Catalunya. Bosque es va imposar en un frec a frec espectacular a Adrià Noguera, que havia guanyat les dues anteriors edicions. Per darrere, el berguedà Ot Ferrer -un habitual de la prova- va completar el podi. Ferrer, per cert, també va provocar un dels moments de la nit, a l’entrega de premis, quan li van preguntar què havia de fer per guanyar la prova. La resposta va fer xalar un cine ple a vessar: “Punxar les rodes al primer i al segon”.

El podi masculí de la Portal Attack, al Cine Catalunya. GABRI AMORÓS / PORTAL ATTACK

En l’apartat femení, hi va haver cop de teatre. En un final també molt renyit, Aina Picas va aconseguir coronar el portal de Santa Magdalena abans que ningú, després que a la berguedana Clàudia Sabata li sortís la cadena a pocs metres de meta. Sabata va coronar a peu, en segona posició. “Coses que passen”, va dir en l’entrega de premis. Per darrere, Laura Martín va completar el podi.

El moment de l’arribada d’Aina Picas a Santa Magdalena, amb Clàudia Sabata a pocs metres. GABRI AMORÓS / PORTAL ATTACK

Les sorpreses: des de la guita de la Portal fins als esquiadors

Tot això, després d’un vespre en què el barri vell va ser una marea de sorpreses. Les rondes de ciclistes amb bicis dels anys 80 cap al portal de Santa Magdalena es van combinar amb l’actuació de comparses que ambientaven la zona del recorregut. Dos usuaris de La Llar van fer una ronda especial i van completar el recorregut fins a Santa Magdalena amb el suport de voluntaris. També hi va haver una ronda especial en què diversos joves van fer l’ascensió amb esquís.

Tampoc hi va faltar la Patum. La guita de la Portal Attack va aparèixer en escena diverses vegades durant la jornada. També van fer el recorregut ciclistes vestits amb el mono de plens i maces, i amb foc i vidalba a la cua de la bicicleta.

Els ciclistes més patumaires, amb foc i vidalba a la cua de la bici. GABRI AMORÓS / PORTAL ATTACK
La guita de la Portal Attack, al mig del carrer major. MARC ELÍAS / PORTAL ATTACK

I xiulets. Però no pas per queixar-se de res, sinó de l’organització, per avisar quan s’acostaven els ciclistes a tota velocitat.

En total, 129 corredors van atrevir-se a fer l’ascensió amb una bicicleta amb canvi de marxes al quadre, cablejat extern i pedals no automàtics. Mai n’hi havia hagut tants com ara i gairebé tots van acabar al Cine Catalunya, on, a banda de l’entrega de premis, hi va haver festa fins a la matinada.

La sortida de la Portal Attack, amb catifa vermella davant La General. GABRI AMORÓS / PORTAL ATTACK
X