L’última bala de l’Ajuntament de Berga per fer el canvi de gespa del camp de futbol per Nadal

"És complicat", però el govern explorarà la via del negociat, un mecanisme administratiu que podria servir per desencallar les obres al camp de futbol i adjudicar-les el desembre. Si no se'n surten, s'ajornaran mig any.

El govern de l’Ajuntament de Berga continua sense descartar el canvi de gespa del camp de futbol per Nadal, malgrat que el concurs que ha tret en les últimes setmanes ha acabat desert, sense ofertes. L’alcalde, Ivan Sànchez, va admetre ahir que “era complicat” encabir-ho al desembre i, hores més tard, al ple d’octubre, el nou regidor d’Esports, Guillem Canal, va donar-ne més detalls i va explicar que explorarien la via del negociat.

Què és el negociat?

Canal es referia exactament a un procediment negociat d’adjudicació de contracte. És un mecanisme que ofereix la normativa de l’administració pública per casos molt específics. Un dels escenaris en què es pot utilitzar és quan prèviament s’ha fet un concurs públic i no s’hi ha presentat cap oferta o, si més no, cap que compleixi les condicions. És just el que ha passat amb la gespa del camp de futbol.

En aquest procediment, primer es negocia amb les empreses aspirants, després s’obre el termini perquè presentin les seves ofertes i la Mesa de Contractació acaba escollint la millor oferta i adjudica el contracte.

Si no, el canvi s’ajornarà mig any

El calendari és molt just, però el govern no descarta arribar a temps a través d’aquest mecanisme. Si no és possible, les obres s’ajornaran directament al juliol per no interrompre l’època forta d’activitat competitiva dels equips del Berga.

De fet, que les obres es facin al desembre és precisament perquè les lligues s’aturen. A més, aquesta temporada el desembre queda especialment buit de partits: només n’hi ha la primera setmana (2-3) i la tercera (17-18), ja que la segona hi ha aturada pel pont de la Puríssima i després els equips se’n van de vacances de Nadal.

Passat Reis, les lligues es reprenen i ja no s’aturen fins ben bé a finals de maig o principis de juny. És per això que el govern insisteix que, si no se’n surt per fer les obres aquest desembre, les ajornarà fins al juliol, per aprofitar l’aturada competitiva de l’estiu.

L’oposició es queixa dels contractes deserts i exigeix responsabilitats

Junts va recriminar durant el ple que l’imprevist del camp de futbol ja és el tercer concurs públic de l’Ajuntament de Berga en pocs mesos que queda desert. Abans, ja havia passat el mateix amb les obres del teatre i la contractació del servei de grua.

El regidor Ferran Aymerich va queixar-se que “no és la primera vegada que passa” i va demanar al govern que “prenguin les decisions que hagin de prendre, asseguin-se, detectin on són els problemes i abordin-los”. I va recordar que “Gironella i Puig-reig tenen camp de gespa renovat” i va concloure que “els nostres joves mereixen més que unes disculpes formals”.

Vilada, d’enhorabona: debutaran sobre gespa el 2024

I mentre a Berga la preocupació creix, l’Ajuntament de Vilada ha fet públic en les últimes hores que ho té tot a punt per fer el canvi de superfície del seu camp de futbol: de terra a gespa artificial. El farà l’empresa Sports&Landscape SL i el club, el CE Vilada, debutarà amb gespa el 2024.

En aquest cas, però, Vilada ha optat per instal·lar gespa sostenible al seu camp: és reciclada, ja ha estat utilitzada en un altre camp de Catalunya. Això fa que el cost per fer el canvi s’abarateixi substancialment. La vida útil de la gespa és més curta, però les obres serveixen per deixar enrere per sempre més la terra i el guix.

Ja només quedaran dos equips en actiu al Berguedà que competeixen en camp de terra: l’Olvan i el Montmajor.