“Per favor, parleu-nos en català”: el prec dels guardonats amb els premis Climent Forner

Guardonats amb els premis Climent Forner, d'Òmnium Cultural, del 2023

Vuit persones procedents de Veneçuela, el Marroc, Togo i Hondures han rebut aquesta tarda el premi Climent Forner, que atorga Òmnium Cultural, pel compromís amb la llengua catalana. Tots s’han establert al Berguedà en els últims anys, han tingut interès pel català i han demostrat un bona evolució malgrat tot i partir, a vegades, de situacions molt complicades.

L’acte d’entrega, al pavelló de Suècia de Berga, ha comptat amb l’activista d’origen pakistanès Shazra Javed, guardonada recentment amb el premi Pompeu Fabra. Javed va venir del Pakistan amb 16 anys, i va estudiar batxillerat en català, llengua que li ha permès treure’s el grau de Química i un màster. Ara, estudia Educació Social, treballa en un projecte d’inserció a la universitat de joves del barri del Raval de Barcelona, i és regidora a l’oposició a la ciutat on viu, Mollet del Vallès.

“Parlar català m’ha obert portes en l’àmbit acadèmic i professional”, ha dit, “però també me n’ha tancat, perquè hi ha entorns de socialització que són en castellà, cada vegada més, i perquè, a nosaltres, les persones racialitzades, molts cops se’ns dirigeixen en castellà”. Javed ha fet un prec: “Per favor, parleu-nos en català“.

L’alcalde accidental de Berga, Aleix Serra, ha avisar que cal “una reacció individual i polítiques valentes per revertir anys de desídia”, que han provocat un retrocés de la llengua catalana, i el conseller comarcal Lluís Vall ha subratllat “l’esperança” per al futur del català que representen els guardonats.

Aquests són els guanyadors del premi:

Daniel Reidys Bolívar

Va néixer fa 33 anys a Carúpano, a la costa de Veneçuela. Va venir a Catalunya, i viu al barri vell de Berga. Va estudiar Nutrició i Dietètica, i això li ha permès entendre la cultura a través de la gastronomia. A l’arribar, es va proposar adaptar-se a la nova realitat a través de la llengua, i per això de seguida va començar a estudiar català.

Ara és voluntari de la Creu Roja en projectes de salut i envelliment saludable. Ha fet pràctiques al Taller Coloma i treballa a Berga Residencial.

Nadjimu Ilukpedju

Va néixer en una regió d’altiplans de Togo, a la ciutat de Tapamé, fa 33 anys. Als 12 anys, es va instal·lar a la capital, Lomé, on va estudiar Filologia Anglesa. Parla les llengües materna i paterna; el francès, la llengua oficial de Togo; turc, ja que va estar un temps a Turquia, i les llengües que ha après aquí.

A Berga, ha conegut molta gent a través del futbol, la seva gran passió. Ha estudiat català al Consorci per la Normalització Lingüística i el Voluntariat per la Llengua. Li encanta la poesia i també és rapsode.

Diana Emilce Villarraga Pérez

Va néixer a Colòmbia fa 41 anys, i va arribar a Catalunya l’any passat. De seguida, es va apuntar a fer cursos de català. Li agrada la llengua catalana, diu, perquè és la suma de molts esforços per mantenir-la viva.

Tot i tenir el castellà com a llengua materna, ha mostrat un gran esforç i una gran voluntat d’aprendre el català en molt poc temps.

Abdelouahab Salbi i Hanane Messaouidi

Són matrimoni i tenen 34 anys, ell, i 27 anys, ella. Van néixer al Marroc, d’on van arribar ara fa quatre anys. Tenen un nen i una nena. Tots dos han fet cursos de català al Consorci per la Normalització Lingüística, a l’Escola d’Adults i amb el Consell Comarcal.

Ell diu que li agrada molt viure a Catalunya i que, a Berga, se sent molt acompanyat. Ella, que parlar català l’ha ajudat a comunicar-se i a trobar feina. Han tingut tots aquests anys una situació econòmica i social complicada i han fet un gran esforç per aprendre i millorar.

Fatima Zahra Tsouli

Té 25 anys i va arribar a Berga en fa quatre procedent del Marroc. Està casada i té dos fills. Ha fet cursos de català i ha participat durant dos anys a les classes de llengua i cultura de Càritas Diocesana de Berga. Diu que li agrada molt Catalunya, perquè li ha donat una gran oportunitat per tenir una vida millor.

Tot i passar per dificultats en els últims anys, ha trobat la manera de fer un gran esforç per aprendre la llengua i entendre la cultura de Catalunya.

José Manuel Vela

Va néixer a Hondures l’any 1999, concretament a la ciutat de Francisco Morazán. Allà, va créixer i hi va estudiar el batxillerat, fins que, als 18 anys, va traslladar-se a Catalunya.

Va passar la infància amb la mare, els germans i l’àvia, mentre que el pare havia de viatjar molt sovint per feina: normalment, als Estats Units, però una vegada també a Catalunya, concretament a Granollers.

D’aquí, el nexe amb el nostre país. Ara, viu a Berga, que diu que és “un poble petit, però molt gran”. I diu que hi ha trobat la manera de socialitzar, aprendre i respectar.

Aida El Fid

Va arribar del Marroc el 2017, i es va establir a Gironella amb la mare, el pare i els seus quatre germans. Ha fet tot el circuit d’acollida, amb cursos de coneixement de l’entorn i de llengua catalana.

Ha assistit d’oient a les classes de l’institut Pere Fontdevila de Gironella, s’ha tret l’ESO a l’Escola d’Adults, i ha fet un cicle formatiu de grau mitjà d’auxiliar d’infermeria. I, amb aquesta titulació, ha treballat a la residència L’Onada de Casserres, on ha fet d’ajudant de cuina. També forma part de la borsa de traductores del Consell Comarcal de Berguedà.

X