Cessió històrica al Berguedà: les 25.000 fotos recollides per l’Àmbit de Recerques des del 1981 arriben a l’Arxiu Comarcal

Fins ara les imatges eren un tresor consultable a la seu de l'Àmbit, al carrer Mossèn Huch de Berga; a partir d'ara es podran consultar presencialment a l'Arxiu, que també les està digitalitzant perquè també es puguin veure des de qualsevol lloc en línia

Des de 1981, l’Àmbit de Recerques del Berguedà ha recollit milers d’imatges de diferents aspectes de la vida, el paisatge i l’art del Berguedà. Fins ara aquestes imatges eren un tresor consultable a la seu de l’entitat, al carrer Mossèn Huch de Berga. Però ara la comarca fa un pas de gegant per garantir-ne la conservació i, sobretot, l’accessibilitat i la visibilitat: l’Àmbit ha cedit a l’Arxiu Comarcal les més de 25.000 imatges per tal que l’inclogui a la seva base consultable.

La cessió s’ha formalitzat aquest dimarts en un acte al mateix Arxiu Comarcal, amb la presència de la majoria de presidents que ha tingut l’Àmbit: Rosa Serra, Josep Noguera i Ramon Viladés. Jordi Puntas no hi ha pogut ser per incompatibilitats personals. També hi eren el conseller comarcal de Cultura, Lluís Vall, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i el director de l’Arxiu, Abel Rubió.

Tot i que l’anunci formal de la cessió no s’ha fet fins avui, l’Arxiu fa dies que disposa del fons i els primers resultats de la cessió ja són palpables digitalment. L’arxiver, Abel Rubió, ha ensenyat a través d’una pantalla gegant com algunes de les imatges cedides per l’Àmbit ja són consultables des de qualsevol dispositiu a través del portal d’Arxius en Línia del Departament de Cultura de la Generalitat. N’hi ha prou anant a l’apartat de “cerca avançada” i seleccionant com a filtres “Arxiu Comarcal Berguedà” en el calaix de “Centre” i “Àmbit de Recerques del Berguedà” en el calaix de “Nom del fons”.

Un tresor documental

La col·lecció té una gran diversitat de temes, èpoques i autors dels trenta-un municipis de la comarca. Aquestes imatges són molt útils per a mostrar diversos aspectes del territori en treballs de recerca o divulgació i constitueixen un patrimoni cultural que permet conèixer millor la història i l’art del Berguedà des d’un punt de vista visual. Aquest material es podrà consultar lliurement dins l’horari d’obertura de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, a banda de poder-hi accedir en línia per la via esmentada en el paràgraf anterior.

Amb aquesta cessió, l’Àmbit de Recerques del Berguedà vol contribuir a la preservació i la difusió del llegat cultural de la comarca, així com a la col·laboració entre les entitats que treballen en aquest àmbit. L’Arxiu Comarcal del Berguedà, per la seva banda, es compromet a custodiar, tractar, descriure i posar a disposició del públic el fons, seguint els criteris tècnics i professionals establerts.

Una feina pacient i constant

La col·lecció fotogràfica de l’Àmbit de Recerques del Berguedà es va crear a partir de l’any 1981, quan es va fundar l’entitat, i s’ha anat enriquint amb les aportacions dels seus membres i col·laboradors. Les imatges estan organitzades en fitxes de paper, on hi ha enganxat el positiu fotogràfic i les dades bàsiques de la fotografia: municipi, autor i data. Les fitxes estan classificades per temes, com ara territori, urbanisme, art, indústria, cultura o festes.

Igualment conté també dos metres lineals de còpies de documentació i notes recollides en diferents masies de la comarca, per tal de contribuir al seu coneixement i estudi. Va ser un treball de camp dut a terme als anys vuitanta fonamentalment per Ramon Viladés, Rosa Serra i Maria Dolors Santandreu. A més, hi ha un metre lineal corresponent a mapes de la comarca utilitzats per il·lustrar diferents publicacions. També hi ha un altre metre lineal de documentació variada recollida amb les mateixes finalitats.

Inclou també dos calaixos de fitxes fotogràfiques sobre el romànic a la comarca. Aquestes imatges foren donades pel seu autor, Xavier Sitjes, membre fundador dels Amics de l’Art Romànic del Bages, a l’Àmbit de Recerques del Berguedà. Són les fotografies del romànic berguedà que tenia l’autor, el qual va donar altres imatges en arxius dels àmbits territorials corresponents. A més, hi ha també una biblioteca i hemeroteca auxiliar que conté publicacions diverses de la comarca o bé que són del seu interès.