CUP, Junts i ERC, a favor de l’APEU; PSC i BeGI, de moment, se’n desmarquen

12 dels 17 regidors del ple de Berga es posicionen a favor de l'APEU. Els altres cinc (tres del PSC i dos de BeGI) no s'hi oposen, però prefereixen seguir-ne al marge per no influenciar comerciants i propietaris de locals, que són els que han de votar en la fase actual, abans de l'arribada al ple, si s'escau.

Carrer Major de Berga, amb l'edifici de Finques Ciutat, pendent d'enderroc, a la dreta

Suport polític majoritari, però no unànime (ara per ara), a l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) que Bergacomercial vol implantar al carrer Major, el carrer del Roser i carrers adjacents de Berga. La CUP, Junts i ERC han signat un manifest de suport a la creació de l’APEU i s’han compromès a acompanyar la unió de botiguers en la comunicació del projecte i també als establiments implicats. El manifest també fixa el compromís d’incloure partides destinades a l’APEU en el pressupost i “recolzar aquest projecte d’oportunitat i il·lusió”.

El PSC i BeGI, de moment, se’n mantenen al marge

El PSC i Berga Grup Independent, els altres dos grups del ple de Berga, han preferit no signar el document. Totes dues forces coincideixen bastant en els arguments i al·leguen que el procés és en una fase en què la pilota no és a la teulada dels polítics, sinó dels comerciants i els amos de locals buits, i amb el seu posicionament no volen influenciar cap botiguer o propietari.

Fonts del PSC admeten a l’Aquí Berguedà que el manifest ha generat “un debat de gran reflexió”, però han acordat de forma unànime que “la decisió està a mans de les parts implicades en el procés” i no serà fins després d’aquesta votació de comerços i propietaris que els polítics “tindrem la veu i el vot per poder-ne prendre partit”. Els socialistes consideren que “en el moment en què es troba el projecte posicionar-se podria persuadir les parts directament implicades, que són ara l’eina executora que ha d’encaminar el futur de la iniciativa”. I asseguren que “no hem de desvirtuar el projecte”, de manera que prefereixen esperar a l’expectativa del que passi a la votació i, en tot cas, després, posicionar-se.

En la mateixa línia, BeGI valora “positivament” l’APEU, però defensen que no consideren necessària la implicació dels grups polítics: “Per dur a terme el projecte no es necessita finançament públic, en cas que fos així hauríem signat”. També assenyalen que els comerciants i propietaris encara no han votat i per tant el futur de l’APEU no està clar. Per tot plegat, els independents apunten que “una iniciativa amb fons privats i que no necessita recursos tècnics ni gestió pública no requereix posicionament polític”. Com a mínim, diuen, fins que arribi al ple. Un cop allà, això sí, es presten a aprovar-ho, si s’ha pogut constatar un suport majoritari de comerciants i propietaris.

Bergacomercial defensa que és “un pas endavant”

Per la seva banda, la unió de botiguers ha lamentat que ni PSC ni BeGI hagin signat el document, “tot i no haver manifestat cap argument en contra” i “sabedors de les necessitats urgents del sector a l’eix comercial i la inexistència de propostes alternatives“. Ara bé, Bergacomercial confia “poder comptar amb ells en la cerca de consensos per elaborar un gran projecte en comú”.

Malgrat la negativa a signar de dos dels cinc grups del ple, l’associació comercial valora “positivament” el posicionament dels altres tres grups i deixa clar que “el manifest constata que no es pot continuar sense fer res davant la situació actual de degradació del centre històric”. La unió de botiguers està “convençuda que l’APEU serà un projecte transformador“, que tindrà “un impacte social molt beneficiós” i que la signatura del manifest per part de la majoria del ple “és un pas important per al futur de Berga“.