La Ruta del Cretaci: Fumanya estrena un itinerari per veure les petjades de dinosaure de més a prop que mai

Fins ara els visitants podien observar les petjades des de la terrassa exterior del centre paleontològic, però no era possible acostar-s'hi.

La Ruta del Cretaci. Així s’ha batejat el nou itinerari exterior del Centre d’Interpretació de Fumanya, que permetrà als visitants veure de molt més a prop els milers de petjades fòssils de dinosaure que es conserven a la paret del jaciment. Fins ara els visitants podien observar les petjades des de la terrassa exterior del centre paleontològic, però no era possible acostar-s’hi, ja que el camí que hi connectava estava en mal estat i faltava arranjar un tram. Ara, però, tot això s’ha resolt i s’ha creat un recorregut d’un quilòmetre i mig.

L’itinerari transcorre per diversos camins, miradors i àrees de descans. I servirà per explicar als visitants els valors presents al jaciment: paleontologia, natura, geologia i paisatge. El punt culminant de l’itinerari és la visita de les petjades de dinosaure que van aflorar quan es va explotar la mina a cel obert de Fumanya Sud a la dècada dels 80 del segle XX i que van ser descobertes pels naturalistes berguedans, Lluís Viladrich i Montse Gorchs. Aquestes petjades constitueixen un valuós testimoni de la vida al final del període Cretaci, fa uns 65 milions d’anys, i converteixen el jaciment en un dels més importants d’Europa i també a escala mundial.

Alcaldes de la zona, visitant el nou intinerari, aquest matí. CCBERGUEDÀ

Finançat a través de diferents fonts

La nova ruta permetrà als visitants descobrir les més de 3.500 icnites en aquesta zona paleontològica única. Aquesta actuació ha suposat una inversió de 651.399 euros i es podrà veure a partir d’aquesta Setmana Santa coincidint amb la nova temporada del centre d’interpretació.

Aquest projecte ha comptat amb el suport econòmic del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 (269.173 euros), la Diputació de Barcelona (242.226 euros), el Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024 de la Generalitat de Catalunya (120.000 euros) i la Fundació La Caixa (20.000 euros). El Consell Comarcal del Berguedà s’ha encarregat de trobar el finançament necessari i ha licitat l’obra.

Els alcaldes coincideixen que cal a sumar esforços per potenciar el jaciment

Aquest dimarts s’ha fet la visita a l’itinerari. Hi han intervingut el president de l’ens comarcal, Ramon Caballé, el vicepresident i conseller de Projectes Comarcals i Europeus, Moisès Masanas, i l’alcalde de Fígols, Otger Calduch. Han coincidit a destacar la importància d’aquest patrimoni pel Berguedà i la necessitat de sumar forces per potenciar-lo. A banda, també hi han participat alcaldes de la zona: el de Cercs, Urbici Malagarriga; el de Vallcebre, Lluís Cadena; el de Guardiola, Ferran Sayes; el de la Nou, Josep Maria Peixó; i la de Saldes, Dolors Jiménez.

Alba Boixader, la directora del Museu de les Mines de Cercs, que s’ocupa del centre interpretatiu de Fumanya, ha estat l’encarregada de conduir el recorregut.

El jaciment de Fumanya té la categoria de bé cultural d’interès nacional (BCIN). Està inclòs dins del Pla d’Espais d’Interès Natural Serra d’Ensija-Rasos de Peguera i dins la Xarxa Natura 2000.

Alba Boixader explicant la ruta als alcaldes. CCBERGUEDÀ