La Fundació La Llar, d’aniversari: més de 30 anys fent tasques de jardineria al Parc Natural del Cadí-Moixeró

Usuaris, tècnics i representants de totes les parts implicades han rememorat anècdotes i ho han celebrat en un piscolabis al Taller Coloma.

Foto de família dels implicats en la brigada de jardineria, aquests més de 30 anys. MARC CANTURRI

Aquest febrer fa 32 anys que la brigada de jardineria del Centre Especial de Treball del Taller Coloma va començar a treballar al Parc Natural del Cadí-Moixeró. La Fundació La Llar feia temps que tenia entre cella i cella celebrar l’efemèride dels 30 anys, però no ha estat fins aquest dimarts que la festa d’aniversari s’ha materialitzat. Usuaris, tècnics i representants de totes les parts implicades han rememorat anècdotes en un piscolabis al Taller Coloma.

Joan Bartés, el primer responsable de la brigada, ha reconegut que els inicis van ser complicats: “No sabíem què havíem de fer ni com ho havíem de fer”. La gran sort que van tenir —diu— és que la brigada del parc els va obrir les portes de bat a bat. També ha destacat la implicació en el projecte que ha tingut sempre el director del Parc, Jordi Garcia Petit, que per cert en les pròximes setmanes es jubilarà després de 38 anys treballant al Cadí-Moixeró.

Bartés va ser el primer monitor de la brigada i va passar el relleu a Tomàs Crespo, ara fa 14 anys. El servei, però, mai s’ha interromput i “sempre hem anat a millor”, assegura el responsable inicial. Primer l’equip del Taller Coloma feia “feines més rudimentàries”, però cada cop ha anat aprenent coses noves. “El dia a dia ens ha portat a millorar i cada cop som més autònoms. Fem moltes àrees recreatives, però ja no només hi anem a pintar. Si s’han de canviar baranes, ho fem; si s’han d’arreglar camins, els arreglem”, ha explicat Tomàs Crespo.

Equip de la brigada de jardineria del Taller Coloma, anys enrere. CEDIDA

De 3 a 5 dies al Parc: el pas endavant que el servei ha fet aquest 2024

Aquest aprenentatge de noves tasques també s’ha traduït aquest any en un increment de les hores que la brigada de jardineria del Taller Coloma passa al Parc Natural. Fins ara l’equip del Centre Especial de Treball hi anava tres dies a la setmana, però des de fa unes setmanes ha entrat en vigor un nou contracte que permet pujar-hi a treballar cinc dies.

“A nosaltres ens va bé perquè reforça encara més el servei de manteniment que tenim al parc; i a la Fundació La Llar també li va bé per consolidar la brigada”, ha celebrat el director del parc, Jordi Garcia Petit.

En la mateixa línia, el responsable de la brigada, Tomàs Crespo, ha destacat que la millora del contracte permet “consolidar tota una brigada” i “augmentar els llocs de treball” per poder cobrir altres serveis de jardineria que el Taller Coloma fa a la comarca, sobretot per a ajuntaments.

La gerent de la Fundació La Llar, Ester Comellas, amb el director del Parc Natural, Jordi Garcia Petit, i els responsables de la brigada aquests 30 anys. MARC CANTURRI