Descartat l’assetjament laboral del regidor Ferran Aymerich a la interventora de l’Ajuntament de Berga

La comissió tècnica que ha analitzat els fets aplicant el protocol de l'Ajuntament ha dictaminat l'arxivament de la causa contra el regidor atesa "la inexistència d'indicis d'assetjament laboral".

No hi va haver assetjament laboral per part del regidor de l’Ajuntament de Berga Ferran Aymerich a la interventora municipal, Montse Torra. Així ho ha dictaminat la comissió tècnica formada a l’Ajuntament per investigar els fets. Les conclusions del procés són clares: la investigació s’arxiva atesa “la inexistència d’indicis d’assetjament laboral per part del senyor Ferran Aymerich a la senyora Montse Torra”.

Han calgut més de tres mesos per treure’n l’entrellat. El cas va esclatar setmanes després del ple del 26 d’octubre passat. La interventora va emetre un informe queixant-se del to amb el qual entenia que el regidor Aymerich s’hi havia dirigit durant la sessió plenària. En el mateix informe, Montse Torra demanava a l’alcalde que activés el protocol per investigar els fets.

Els fets

La interventora deia en el seu informe que Aymerich s’hi va dirigir “en un to amenaçador, deixant entendre una acusació objecte de delicte com és la falsificació de document públic”.

El tema de debat plenari era el pagament de les més de 200 factures que van quedar encallades a l’Ajuntament i que es van haver d’aprovar de cop per poder liquidar. Aymerich va demanar dues vegades a la interventora si les factures sortirien a la documentació que l’Ajuntament havia d’entregar al Ministeri d’Hisenda aquell trimestre. La interventora —segons deia en l’informe— ho va entendre com una acusació per part del regidor d’haver estat “amagant informació al Ministeri o falsificant-la”.

Aymerich, en canvi, va reiterar des d’un primer moment que l’única cosa que va fer és “una pregunta per cerciorar-me que en aquest informe del tercer trimestre hi hauria l’import de les factures no pagades”. I afegeix que, en aquest punt, era especialment important per als regidors estar-ne convençuts: “Als 17 regidors del ple se’ns traslladava una responsabilitat. La d’aprovar el pagament d’unes factures que no s’havien pogut liquidar per la via ordinària”.

La polèmica intervenció es pot recuperar en el vídeo del ple del 26 d’octubre. És al minut 30:27:

Defensa política “sense cap matís”

Junts per Berga, el partit d’Aymerich, va sortir al pas de pressa per defensar “el contingut polític i la forma en què es va realitzar la intervenció”. I va reivindicar que, com a regidors, tenen “tot el dret a fiscalitzar i a demanar les explicacions que facin falta”. Ho va dir en el seu moment el cap de files del grup, Ramon Caballé, que va posar-se al costat d’Aymerich “sense cap matís”.

Caballé també va dir sobre la interventora que “els alts funcionaris hi són per assistir a l’oposició i per aguantar la pressió en casos com aquest, on el seu departament és el principal implicat”. I va demanar agilitat a l’hora de resoldre la causa contra el seu company de grup municipal. Una agilitat, però, que ha tardat més d’un trimestre a traduir-se en conclusions.

Ara, amb el cas arxivat, Caballé ha tornat a sortir al pas a través del seu compte personal a X:

També ho ha fet l’alcalde de Gironella, David Font, i també donant suport a Aymerich: