El mercat setmanal de Berga, a la Font del Ros i només amb parades d’alimentació el dia de la Volta

La plataforma de paradistes critica que l’Ajuntament no hagi trobat cap lloc on poder reubicar el mercat íntegrament, mentre que el govern defensa que ha estudiat alternatives però totes han estat desaconsellades per la policia.

Dissabte 23 de març, el dia de l’etapa berguedana de la Volta a Catalunya, no hi haurà mercat al passeig de la Indústria. En lloc de parades, hi haurà bicicletes, ja que serà el punt d’inici de l’etapa que acabarà al santuari de Queralt.

Davant aquesta coincidència en el calendari, l’Ajuntament ha hagut de buscar un nou lloc per a les parades del mercat setmanal. I no n’ha trobat cap de prou gran com per encabir-les totes. La solució “menys dolenta” —segons la regidora de Promoció Econòmica, Ermínia Altarriba— ha estat habilitar la plaça de la Font del Ros per a una part de les parades del mercat: les d’alimentació. I per què aquestes i no unes altres? Doncs perquè són les que hi caben. “Les de roba, per exemple, són moltes més i ocupen molt més espai, és inviable”, explica Altarriba.

El ‘no’ de la policia i la manca d’efectius

La regidora ha admès a l’Aquí Berguedà que “fa dies que s’hi dona voltes” i ha lamentat que “ens sap molt greu perquè era l’últim que volíem fer”. Però totes les altres opcions han acabat descartades.

La primera va ser desplaçar les parades cap a la zona de l’institut (el que es fa habitualment, quan hi ha fires o curses), però la policia va fer un informe negatiu al respecte, atès que durant tot el matí s’han de desplaçar a la zona molts vehicles de gran envergadura de la Volta i podria arribar a generar problemes de mobilitat. Els paradistes fins i tot van proposar de portar-ho a Santa Eulàlia, però això també implicaria problemes de mobilitat en una zona molt propera a l’epicentre de la Volta, i els cossos de seguretat tampoc ho van veure amb bons ulls.

La següent idea de l’Ajuntament va ser la Font del Ros. Es van prendre les mides corresponents i es va determinar que també caldria agafar el parc de les Aubes i el carrer Francesc Macià per fer lloc a totes les parades que els dissabtes són al passeig de la Indústria. I la policia s’hi va tornar a posar de cul perquè això implicava tallar la circulació a un altre carrer (el Francesc Macià) i, tot i que sigui lluny de la zona ciclista, implica haver de destinar-hi uns efectius que el cos no té perquè aquell dia s’ha de bolcar a la prova esportiva.

A més, portar totes les parades a la Font del Ros implicava haver d’utilitzar l’aparcament de la zona (o bona part) per als vehicles dels paradistes. I això no convencia a l’Ajuntament perquè podia provocar que els clients no hi trobessin lloc per aparcar: “Si fem l’esforç de portar el mercat allà i després no s’hi pot aparcar, de què serviria?”.

“En 40 anys, no havia vist mai una cosa així”

La suspensió del mercat per a una part de les parades ha deixat estupefactes els paradistes. Des de la plataforma de venedors, Gaudenci Rodríguez ha deixat clar a l’Aquí Berguedà que l’únic que demanaven era “una reubicació, al lloc on cregués oportú l’Ajuntament”. El que no s’esperaven era el no parcial: “Fa 40 anys que vinc al mercat de Berga i a altres, tinc una parada de roba i no ho havia vist mai”.

Rodríguez ha defensat que el reglament del mercat que va aprovar l’Ajuntament en el seu moment obliga els paradistes a “donar un bon servei” i assegura que fan “molts esforços per no fallar cap setmana”. Ho fan perquè el client ho demana: “Servim molt a gent gran, també a les residències, i és important no fallar per poder atendre canvis i reclamacions”.

Per tot plegat, recrimina al govern que no els ofereixi cap solució. Entenen el problema i són conscients de l’excepcionalitat del dissabte per la Volta ciclista, però adverteixen que el remei (o no haver-lo trobat) fa “un flac favor” a “un mercat que cada cop perd més clients que se’n van a Vic”.