Veïns del barri vell es neguen a anar a recollir el cubell groc: “És la gota que fa vessar el got”

Qüestionen que el Consell Comarcal anunciï el desplegament d'un nou cubell, mentre "quan no s'ha estat capaç de resoldre els problemes d'incivisme" que provoca el model tal com és ara.

Malestar profund entre el veïnat del barri vell, després de l’anunciat inici de la implantació del cubell groc a la zona. Fonts veïnals asseguren que molts estan disposats a no anar a recollir el cubell groc i qüestionen que el Consell Comarcal del Berguedà anunciï el desplegament d’un nou cubell, mentre “quan no s’ha estat capaç de resoldre els problemes d’incivisme que provoca el model actual”.

La presidenta de l’associació de veïns del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs, ha assegurat a l’Aquí Berguedà que l’anunci del cubell groc ha estat “la gota que ha fet vessar el got”. I recrimina que la sensació entre els veïns és que els polítics “fan el que els dona la gana i no solucionen res”.

Tot i que el cubell groc ja s’ha repartit a veïns de la resta de la ciutat, al barri vell esperaven que, abans de la seva implantació, es resolguessin els punts negres. “Fa molt mal veure tanta brutícia, dia sí i dia també, en punts concrets del barri”, apunta Farràs. I afegeix que “és cert que passen un parell de cops per setmana (dilluns i divendres) a endur-se les bosses que queden al carrer”, però assegura que no és suficient, ni de bon tros: “Passen un dia a la tarda i al vespre torna a haver-hi escombraries”.

La solució: més vigilància i informadors

Fa anys que ho reclamen, però no han notat millores. “No hi ha càmeres, no hi ha informadors, no hi ha vigilància i no hi ha sancions. I ara volem sumar-hi un nou cubell?”, es pregunta Farràs. La presidenta veïnal, a més, apunta que “els que ja no ho fan bé, no aniran a buscar el cubell i, per tant, no se solucionaran els problemes reals que hi ha a la zona”.

Una zona que entén que mereix un tracte especial. “Hi ha punts amplis en què es podria haver començat a repartir el cubell per veure com funcionava. Però no, ens han posat a tots al mateix sac. I aquí s’hi inclouen placetes i carrerons on, només amb un, molts veïns ja han de buscar entrades més àmplies de la vora per col·locar els cubells perquè molestin el mínim possible”, diu.

Dilluns es reuneixen

L’associació de veïns del Capdamunt de la Vila té previst reunir-se dilluns vinent per abordar el tema. També compten que hi participaran veïns del carrer Major i la zona de Sant Ramon. De moment, però, els grups de WhatsApp treuen fum: “Hi ha reaccions de tota mena. Hi ha molta gent que es vol plantar i que no té cap intenció d’anar-lo a recollir. Altres que pensen que s’hi ha d’anar, però no s’ha de treure al carrer. Altres opinen que s’ha de fer cas i treure els cubells perquè després siguin ells [els polítics] els que es preocupin de solucionar el caos que hi haurà”.

En el que coincideixen pràcticament tots és amb l’empipada. Ho veuen un despropòsit més: “No diem que el porta a porta no funcioni. Sabem que a molts punts de la ciutat va perfecte. Però aquí fa molts anys que ens hem d’empassar les escombraries dels incívics, la gestió que se n’ha fet és pèssima i no s’ha sabut solucionar. I ara encara es complica més”.