Més cubells al barri vell de Berga: els veïns podran anar a buscar el groc a partir del 4 de març

És l'última fase de la implantació del cubell groc a la ciutat i ratifica el porta a porta com a model del barri vell, la zona més complexa pels seus carrers i voreres estretes.

Arriba l’última fase de la implantació del cubell groc a Berga. El Consell Comarcal del Berguedà començarà a repartir-lo als veïns del barri vell a partir de dilluns vinent, 4 de març. El dia de la presentació del cubell, a mitjans de setembre, el conseller de Residus, Jesús Calderer, ja va avançar que la implantació seria progressiva i que el barri vell seria l’última fase, entenent que “és un lloc complex, amb carrers estrets i poca vorera” i volien veure com funcionava a la resta de zones abans de fer-li arribar.

Ara, la resta de zones de la ciutat ja tenen bujol (com a mínim, els veïns que l’han anat a recollir). I a partir de dilluns, també podran anar-lo a buscar a l’Ajuntament de Berga les famílies que viuen al nucli històric. Es tracta dels veïns dels carrers Agricultura, Alpens, Bon Repòs, Baixada de la Ribera, Callissot del Lledó, Cardona, Castellar del Riu, Cercs, Ciutat, Clavé, Borredà, Buxadé, Caritat, Instrucció, Muralla, Lluís Rosal, Santa Magdalena, Menorets, Balç, Carme, Trencacames, Harmonia, Balmes, Joan Oliver, Mossèn Marcel.lí Boixader i Bonet, Verdaguer, Mossèn Comellas, Mossèn Espelt, Mossèn Huch, Paraires, Pare Antoni Baylina, Pietat, Pinsania, Pompeu Fabra, Puig-reig, Sant Antoni, Sant Francesc, Torre de les Hores i Vilada. També qui viu a les places Catalunya, de l’Om, Santa Magdalena, Ciutat, de la Ribera, de les Fonts, del Doctor Saló, del Forn, Maragall, Sant Joan, Sant Pere, Sant Ramon, pujada del Castell, de Cal Parraqué, de Sant Francesc, a la ronda de Queralt, i a les travessies del Balç, Borredà i de la Pietat.

El canvi de model s’esvaeix per complet

El nou contracte de recollida d’escombraries que hauria d’entrar en vigor en els pròxims mesos deixa un as a la màniga a les administracions per fer canvis en el model de recollida. Segons van confirmar fonts del Consell fa mesos, l’as consisteix en un reforç del sistema amb illetes mòbils en hores puntuals i van aclarir que la mesura només es prendria si es pactava amb l’Ajuntament.

Tot i que per moments semblava que el porta a porta al nucli històric estava en entredit, les mateixes fonts de l’ens comarcal van deixar clar que renunciar al model no estava sobre la taula. I els alcaldables a les eleccions del maig passat van confirmar, al debat organitzat per l’Aquí Berguedà, que cap d’ells estava a favor de deixar de fer el porta a porta al nucli històric.

Ara, però, la implantació d’un nou cubell és la prova definitiva —si és que en calien més— que el porta a porta es queda a tota la ciutat. I confirma, doncs, que els cubells no només continuaran al barri vell, sinó que se n’hi afegeix un altre.

Horaris de recollida dels cubells grocs

El repartiment es farà des dels baixos de l’Ajuntament de Berga. I l’horari per anar a buscar els cubells serà de 10 a 1 del migdia i 4 a 7 de la tarda, els dies 4, 6, 8, 11, 13 i 15 de març. Del 4 al 15 de març, mentre duri el repartiment al barri vell, l’oficina del Telecentre romandrà tancada.

Quan es vagi a buscar el cubell, només cal portar la butlleta que els usuaris hauran rebut a casa seva amb la carta informativa, degudament complimentada. Si no s’ha rebut la carta, la butlleta es podrà omplir al punt sempre que sigui en una de les zones que s’està entregant els cubells.

Per resoldre qualsevol dubte o demanar aclariments es pot trucar al següent telèfon: 660 411 398 (de les 9 del matí a les 2 del migdia de dilluns a divendres).

Un cubell per deixar enrere les bosses al carrer

El nou cubell groc serveix per dipositar-hi les fraccions resta, envasos, paper i cartó. De manera que ja no caldran les bosses grogues ni les de resta que es deixaran de donar tal com ja era previst, tot i que en aquests primers mesos els dos models conviuen: hi ha qui baixa les escombraries en una bossa dins del cubell i hi ha qui les continua traient sense cubell. La idea, però, és que amb el pas dels mesos les bosses sense cubell vagin desapareixent del carrer i, de fet, el Consell ha deixat de repartir-ne.

L’administració sempre ha venut el canvi amb un triple objectiu: millorar l’estat de la via pública, unificar la manera com es recullen els residus fora de Berga (a la resta de pobles, el cubell multifracció existeix des de l’inici del porta a porta), i estalviar-se el cost que tenien les bosses grogues, que fins ara servien per llençar la fracció d’envasos.

S’han lliurat 6.137 cubells

La implantació del cubell multiproducte a Berga va començar el 25 de setembre i s’ha anat desenvolupant per àrees. Fins aquesta setmana s’han lliurat 6.137 cubells, un 75,11%. I, en total, queden per entregar 2.034 cubells dels 8.171 que es preveu repartir.