Editen ‘Gósol, mirades’, una recopilació de textos que parlen de la història del poble i la seva gent

L'obra recull textos d'una trentena d'autors escrits entre 1883 i 1950. Es presenta aquest divendres, 29 de març al Centre Picasso, a les 18 h.

Foto històrica de l'escola de Gósol. JOSEP TOMÀS

L’Àmbit de Recerques del Berguedà i l’Ajuntament de Gósol s’han unit per editar el llibre titulat Gósol, mirades. Es tracta d’una recopilació de textos de diferents autors, publicats entre finals del segle XIX i mitjans del segle XX i que parlen del poble i de la seva gent. Una mirada al passat des del present per projectar-se al futur.

Els relats s’agrupen en cinc àmbits temàtics: Excursions i excursionistes, Fondes, estiuejants i visitants, Muntanyes oblidades, Cançons, festes i costums i Gent de Gósol. Cadascun d’aquests capítols està precedit d’una introducció de la historiadora Rosa Serra que ajuda a contextualitzar-los i fa de guia en aquest viatge.

Gósol, mirades és un recull de 33 relats que ofereixen perspectives personals sobre el paisatge, la gent i la vida quotidiana al poble. D’aquesta pluralitat de mirades en neix una visió coral, rica i diversa que permet als lectors endinsar-se en els llocs, les històries així com les emocions i els sentiments que han teixit la geografia humana d’aquest poble de l’alt Berguedà.

L’obra recull textos d’una trentena d’autors i autores escrits entre 1883 i 1950. També incorpora articles publicats a les revistes Cadí- Pedraforca i Baridana, escrits per Dolors Tubau, Josep Sindreu, Jèssica Jacques, Claustre Rafart, Carles Gascón, Daniel Fité, Quim Vidal, Enric Castella i Josep Tomàs, entre d’altres. La majoria d’ells són de Gósol o hi estan estretament vinculats.

El lector es podrà submergir en l’inici de l’excursionisme a Catalunya, descobrir la tradició de Gósol com a lloc d’estiueig de salut a principis del segle XX, constatar les dificultats de les comunicacions sense oblidar l’estada del pintor Pau Picasso o comprovar la manera de viure i de parlar a la muntanya o les tradicions i festes pròpies.

L’Àmbit de Recerques del Berguedà i l’Ajuntament de Gósol han volgut unir esforços per preservar i compartir aquest llegat cultural. El llibre és també un homenatge als autors i autores que han escrit sobre Gósol al llarg dels anys. Des de les emotives memòries de Maria Mercè Valls, que va ser destinada a Gósol com a mestra l’any 1930, fins als escriptors contemporanis que enriqueixen els relats.

Fotografies, mapes i dibuixos

La publicació està il·lustrada amb 70 fotografies, mapes detallats i dibuixos que ens transporten visualment i permeten viatjar en el temps. La portada mostra una magnífica fotografia que captura el poble vell, el poble nou al peu del castell i l’imponent Pedraforca, obra de Manel Escobet Giró.

Igualment, s’han fet uns punts de llibre que reprodueixen aquesta portada amb un text sobre l’autor de la imatge que vol reconèixer tota una vida dedicada a la fotografia.

La presentació, aquest divendres

La presentació del llibre es farà divendres, 29 a les 18 h al Centre Picasso de Gósol. Hi participaran l’alcalde, Rafael López, i la directora de l’Àmbit de Recerques del Berguedà, Rosa Serra i Josep Tomàs Puig, en nom dels gosolans que hi ha participat. Alguns dels autors, que no podran ser-hi, es connectaran telemàticament i es donarà la paraula al públic.

Del llibre se n’han editat 400 exemplars que es posaran a la venda al preu de 35 euros. A partir del 28 de març es distribuiran a les llibreries del Berguedà. Posteriorment i, en funció de les vendes, podrien ampliar-se els punts de venda a la llibreria de Navàs, la  llibreria Parcir de Manresa, i Altaïr i La Central, de Barcelona.

La col·lecció Auró celebra trenta anys

La Col·lecció Auró de l’Àmbit de Recerques del Berguedà celebra el seu trentè aniversari. L’any 1993, l’Àmbit de Recerques va inaugurar aquesta col·lecció, publicant Memòries de Gósol de Maria Mercè Valls Almirall, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gósol.

Ara, l’entitat cultural berguedana proposa celebrar aquest aniversari amb un nou volum d’Auró. I ha decidit incloure-hi l’obra de la mestra Maria Mercè Almirall.