Crescuda espectacular de la Baells: les reserves es disparen gràcies a les pluges

L'embassament passa del 19% al 36% en dos mesos, i les precipitacions de l'última setmana suposen el creixement més gran dels últims anys

La Dou del Bastareny, injectant aigua cap a la Baells, en plena sequera | @manutori
La Dou del Bastareny, injectant aigua cap a la Baells, en plena sequera | @manutori

Les pluges d’aquesta setmana han disparat les reserves de la Baells, que ja ha superat el nivell d’ara fa un any. En concret, l’embassament ha arribat aquest divendres al 36% de la capacitat, mentre que en la mateixa data de l’any passat estava al 25%. Des del març, la Baells ha gairebé duplicat les reserves d’aigua, i ara frega ja els 40 hm3 —la capacitat total és de 109 hm3—.

Les fonts, curulles d’aigua

Les fonts de l’Alt Berguedà ragen com feia temps que no se les veia. Aquest és l’aspecte que presentava aquest divendres la Dou del Bastareny, a Bagà.

I així es veia el Bullidor de la Llet, uns metres més al nord:

Grans reserves de neu

L’embassament de la Baells continuarà rebent aigua en les pròximes setmanes per l’efecte del desgel, ja que, de forma excepcional a principis de maig, encara hi ha importants reserves de neu a la serra del Cadí.

Encara aquest dijous, van arribar a caure flocs de neu a l’altura del nucli de Gósol, en una estampa poc habitual en ple mes de maig.

El govern estudia aixecar restriccions

La Generalitat anunciarà la setmana que si aixeca les restriccions per sequera en alguns dels més de 200 municipis afectats: tota la zona de l’Alt Berguedà es troba en fase d’alerta, i el Baix Berguedà, en excepcionalitat: això vol dir que a la part sud de la comarca no es poden consumi més de 230 litres per habitant i dia, i que està prohibit el reg de parcs i jardins.

Alguns experts alerten que és prematur relaxar les restriccions, perquè l’estiu s’acosta i és previsible que les reserves baixin si aquest mes i el que ve no es registren precipitacions intenses, com les que han caigut de manera generalitzada durant el març i al final de l’abril.

Canvi en els paisatges

De moment, les pluges han permès revertir la tendència i augmentar les reserves de la Baells, però sobretot han regat boscos i camps de conreu, i han fet que els paisatges del Berguedà tornin a pintar-se de verd.