La Patum de Lluïment de dijous comptarà amb bucles i motxilles vibratòries per a persones amb pèrdua auditiva

L'any passat el servei ja va funcionar al concert del Memorial Ricard Cuadra, i aquesta vegada serà a la Patum de Lluïment de dijous i als concerts de barraques de dissabte.

Per primera vegada, la Patum de Lluïment comptarà amb un servei de bucles magnètics i motxilles vibratòries per acostar el ritme de la música patumaire a persones amb pèrdua auditiva. És una de les mesures que enguany s’implanten per fer una festa més accessible a tots els públics. L’any passat el servei ja va funcionar al concert del Memorial Ricard Cuadra, i aquesta vegada estarà a disposició de qui el sol·liciti per a la Patum de Lluïment de dijous al migdia i també per als concerts de barraques de dissabte, a la plaça Cim d’Estela.

Les persones amb pèrdua auditiva que porten audiòfon o implant coclear podran gaudir dels concerts de barraques i d’una Patum de Lluïment, fent ús dels bucles o les motxilles. El bucle magnètic fa arribar el so directament a l’implant coclear o a l’audiòfon de la persona, eliminant el soroll ambient i millorant, així, l’escolta. Pel que fa a les motxilles, es connecten a un sistema de transmissió d’àudio i vibren al ritme de la música, permetent a la persona gaudir-la de manera més tangible i sensorial.

El servei és el resultat de la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà amb l’Ajuntament de Berga en el desenvolupament de la festa. L’ens comarcal ha adquirit 5 bucles magnètics i 5 motxilles vibratòries per utilitzar-les per Corpus. Les persones que hi estiguin interessades s’han de posar en contacte a través del correu electrònic amb l’Oficina d’Inclusió Comarcal, a rgenoves@ccbergueda.cat, o a través del telèfon 616 027 535.

El termini per demanar les motxilles i bucles disponibles per La Patum de lluïment del dijous i els concerts de barraques del dissabte comença avui, 14 de maig, i finalitza el 27 de maig. Si hi ha més demandes que disponibilitat, es farà un sorteig per assignar els recursos disponibles.

La Patum amb llengua de signes catalana, per televisió

A banda, la Patum de Lluïment de diumenge serà la primera que les persones amb pèrdua auditiva podran seguir amb la llengua de signes catalana a través de la retransmissió de Televisió del Berguedà. Aquesta acció és fruit de la col·laboració entre el Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga i s’ha donat  a conèixer aquest dimarts roda de premsa. Ja es  va implementar el 2023 en la Patum de la Fundació La Llar amb motiu del cinquantè aniversari de l’entitat. Enguany, el servei s’ampliarà per poder oferir el salt de la Patum de Lluïment de diumenge al migdia. És a dir, es tornarà a fer dimarts, per la Patum de la Llar, i es repetirà diumenge, a Lluïment.

La traducció anirà a cura d’una empresa o entitat especialitzada que a través de 4  intèrprets de la llengua dels signes catalana (dos per la retransmissió de dimarts i dos per la de diumenge) oferiran aquest servei que fa que la Patum sigui més accessible.

Programes accessibles

Des del 2008 s’habilita l’empostissat, un espai a la plaça de Sant Pere de Berga reservat per a persones amb mobilitat reduïda i altres diversitats. D’aquesta manera poden gaudir de la celebració amb comoditat i en directe. També s’han implementat mesures per arribar a persones amb diversitat funcional visual i es va començar a fer el programa de mà de la festa en Braille, l’any 2014.

Des del 2022 es va incorporar una mesura per acostar el programa de mà de les festes de la Patum a persones amb baixa visió i es va fer un programa amb lletra gran i contrastada amb el fons. D’aquesta manera es facilita la lectura del programa per aquest col·lectiu perquè s’informin de tots els actes que hi ha durant la festa de La Patum.

Enguany s’han editat 40 exemplars del programa de mà amb Braille i 70, amb lletra gran. Les persones interessades els podran recollir a l’Ajuntament de Berga (Oficina d’Atenció Ciutadana) o a l’Oficina de Turisme situada al carrer dels Àngels, 7. Els de lletra gran ja estan disponibles. I, dimarts que ve, ho estaran els programes de mà en Braille.

Següent
Contenidors