Montmajor estrenarà camp de futbol de gespa artificial aquest any

Aquest maig han començat uns treballs que es dividiran en tres fases, amb la idea que cap a finals d'any el club de futbol del poble pugui estrenar la nova superfície. L'actuació rondarà els 400.000 euros.

Les màquines han començat a treballar al camp de Montmajor, aquesta setmana. L.L.

Notícia esperada a Montmajor. Els primers treballs per remodelar el camp de futbol del poble han començat aquest maig amb la idea que a finals d’any el Futbol Club Montmajor deixi enrere la superfície de terra i estreni la nova gespa artificial. Amb les obres, el Berguedà veurà com un dels pocs camps de terra que queden també passa a la història, calcant una transició a la gespa que en els últims anys han fet altres municipis com Guardiola, Casserres o Vilada.

Els treballs a Montmajor es dividiran en tres fases: la primera —que ha començat ara— servirà per alçar un mur al vessant del camp que dona a la carretera cap a Montclar i anivellar el camp; la segona —que s’iniciarà d’aquí a unes setmanes— servirà alçar un segon mur a la cara de l’entrada principal al camp— i la tercera serà la col·locació de la gespa artificial.

L’alcalde, Pep Algué, ha explicat als mitjans de comunicació que la previsió de l’Ajuntament és que els treballs s’encadenin i que el nou camp estigui enllestit cap a finals d’any. L’Ajuntament aprofitarà l’execució de les actuacions menors als murs per licitar el projecte d’instal·lació de la gespa artificial, que ja va ser aprovat per unanimitat al ple fa uns mesos i ja ha passat el període d’exposició pública.

En total, l’obra rondarà els 400.000 euros i es finançarà, en gran part, amb finançament extern, gràcies a subvencions supramunicipals. L’Ajuntament també n’assumirà una part menor amb fons propis.

Anys de reivindicació

El club fa anys que pressiona l’administració perquè desencalli la millora del camp de futbol. A Montmajor, el 2011 es va recuperar el futbol federat que hi havia hagut anys enrere amb la creació d’un equip masculí que, des d’aleshores, ha competit ininterrompudament a Quarta Catalana. L’any següent, el 2012, el club també va crear un equip femení que també ha competit des d’aleshores i que continua actiu a Segona Divisió femenina.

Fonts del club han explicat als mitjans que, durant tots aquests anys, el club ha resistit “amb molt pocs recursos”, però que la situació ha arribat a ser “límit” en els últims anys. Per això, en les últimes temporades l’entitat ha incrementat la seva pressió a l’administració municipal perquè desencallés un embolic que, anys enrere, semblava impossible de desfer.

Fins al mandat passat, les instal·lacions de futbol de Montmajor eren de propietat privada. De fet, no hi havia un gran propietari, sinó que els titulars del camp i el local que hi ha a tocar eren diversos veïns del municipi o la zona. Fa un parell d’anys, l’Ajuntament de Montmajor va comprar l’espai com un primer moviment imprescindible per remodelar-lo. Després es va començar a negociar la transformació de la zona amb el club i es veïns i, així, van arribar les eleccions de l’any passat.

El club ha explicat que, amb els comicis a la vista, va reunir-se amb els dos grups que s’hi presentaven per garantir que totes dues opcions adquirien el compromís de desencallar la millora del camp de futbol. Tots s’hi van comprometre: tant ERC, que governava i havia liderat la compra de l’equipament, com Junts, que aspirava a la vara. I les eleccions van dictar un canvi de color.

Màquines treballant al camp de Montmajor. L.L.

En aquest últim any, el nou govern s’ha centrat en posar a punt el projecte per instal·lar la gespa artificial i consensuar-ho amb l’Ajuntament de Montclar, ja que l’espai forma part del terme municipal veí i, per tant, qui ha de donar les pertinents llicències és Montclar. El club va demanar explícitament que es prioritzés la gespa, amb el compromís que en pròximes fases s’actuï també a les instal·lacions i s’habilitin nous vestuaris.

I així s’ha arribat a l’inici de les primeres obres. Els treballs han coincidit amb el final de temporada de l’equip femení, que ha pogut tancar campanya amb normalitat, però han mossegat les darreres dues setmanes de competició del masculí, que ha arribat a un acord amb la Unió Esportiva Avià per utilitzar provisionalment les seves instal·lacions per exercitar-se.

La previsió de l’administració és que les obres no estiguin enllestides al setembre, de manera que el club ja negocia per poder començar la temporada vinent en un altre camp de la comarca, a l’espera de poder tornar a Montmajor, amb la gespa artificial ja instal·lada.

Sense cautxú

El nou camp de Montmajor serà de gespa artificial, però no comptarà amb cautxú. Ajuntament i club han acordat complementar la gespa artificial amb sorra de silici, un sistema que ja funciona en diversos camps de Catalunya. L’opció escollida —ha defensat l’alcalde— és “molt més sostenible”, s’ajusta a les normatives europees que vindran i “assegura que Montmajor tindrà un gran camp durant molts anys”.