Busos de Patum: sortiran des de 18 municipis del Berguedà i s’oferiran també diumenge

Se suprimeix el servei de divendres, però en canvi s'impulsa una prova pilot per diumenge per primera vegada, amb dues expedicions en direcció a Bagà i Puig-reig i parada a Guardiola i Gironella, respectivament.

Els busos de La Patum que organitza el Consell Comarcal del Berguedà arriben amb novetats: enguany també s’oferirà el servei el diumenge de Corpus, tal com han explicat el president de l’ens, Ramon Caballé, i el conseller de Mobilitat, Josep Campos, en una roda de premsa aquest dimarts. Fins ara, aquest dia no es cobria, però ara sí perquè, arran de les enquestes de valoració realitzades als usuaris, s’ha detectat aquesta necessitat. El dia que no hi haurà transport és el divendres per la baixa utilització.

Els tiquets es poden comprar fins al dia 26 de maig a les 23:59 hores a través de la web www.busospatum.cat. És la segona vegada que es poden comprar de forma immediata a través d’una pàgina web especifica que té un funcionament molt intuïtiu i pràctic i on es pot trobar tota la informació d’horaris, compra de tiquets i un mapa amb les parades per municipis. Igualment, per qualsevol dubte, les consultes es poden adreçar al correu busospatum@ccbergueda.cat.

Aquest servei arriba a la seva dissetena edició i és una alternativa de transport públic adreçat a les persones —especialment joves—, que volen assistir a La Patum sense haver d’utilitzar els vehicles particulars. Té com a objectiu afavorir una mobilitat segura durant la celebració de la popular festa berguedana. Aquest servei s’emmarca dins les accions impulsades per la prevenció i reducció de riscos pel consum de substàncies entre els joves que es donen a la Patum.

Els dies que hi haurà servei de bus són el dimecres 29 i dijous 30 de maig i dissabte 1 i diumenge 2 de juny. Aquest darrer dia, hi haurà dues línies amb busos, un en direcció a Bagà amb parada a Guardiola i un en direcció a Puig-reig amb parada a Gironella. Una altra de les novetats que s’introdueix al servei és que els horaris d’anada de dimecres i dissabte s’avancen una hora perquè els usuaris puguin arribar abans de l’inici de la passada de Patum.

Els busos sortiran dels respectius municipis cadascun a la seva hora, tal com s’especifica al cartell. La tornada serà cada dia a les 05 h del matí des de la Plaça Gernika de Berga.

Un cop hagi finalitzat el termini per comprar els tiquets, a partir de dilluns 27, a la tarda, s’habilitarà la venda de tiquets només de forma excepcional en aquelles línies on quedi alguna plaça disponible fins a exhaurir-les. Si es dona el cas, s’informarà pels canals de la web dels busos i de les xarxes socials del Consell Comarcal del Berguedà.

El preu dels tiquets és de 4 euros per dia i persona, anada i tornada. No es pot comprar el tiquet només d’anada o només de tornada. No es poden comprar presencialment, només mitjançant el web. El pagament es pot fer amb qualsevol mena de targeta. Un cop efectuada la compra, no es faran reemborsaments.

Per gaudir dels busos de Patum cal tenir un mínim de catorze anys. Els menors de divuit anys necessitaran una autorització paterna/materna, que se signarà en el moment de la compra.

El servei s’oferirà sempre que hi hagi un mínim de quatre persones apuntades per línia.

Un servei que han demanat 18 municipis

Enguany, s’han interessat per gaudir d’aquest servei 18 municipis. Són: Avià, Puig-reig, Casserres, Montmajor, Montclar, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, La Pobla de Lillet, L’Espunyola i Sant Julià de Cerdanyola.

Els busos de Patum s’organitzen a través de l’Oficina Jove del Berguedà i el Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Berguedà, amb la col·laboració de les regidories de Joventut dels respectius ajuntaments. Té un cost d’uns 25.000 euros.