General

Borredà demana a la Generalitat més màniga ampla per reconstruir les masies del municipi

El municipi de Borredà té 122 masies, entre cases que ara mateix estan habitades, edificis abandonats i antics masos en runes. Ho determina un recompte que ha fet la Universitat de Vic per a l’Ajuntament de Borredà, i que cataloga totes les edificacions actuals i antigues del poble, cadascuna amb les coordenades geogràfiques.
Un cop elaborat el catàleg de masies, ara la Generalitat haurà de determinar quins edificis es poden reconstruir i quins no. El criteri de la Generalitat és que es puguin tornar a aixecar les cases que encara conserven, com a mínim, la meitat de l’estructura. Uns paràmetres que l’alcalde de Borredà, Joan Roma, troba que són massa restrictius.
L’Ajuntament de Borredà al•lega que les cases habitades ajuden a reequilibrar el territori, i a mantenir en bon estat els camins rurals. Per això, Roma espera que, d’aquí a uns anys, el Govern català canviï els criteris.
Ara, l’Ajuntament de Borredà ha posat el llistat de masies a exposició pública, i els veïns hi poden presentar al•legacions. Podria ser, per exemple, que alguns veïns del poble recordessin cases ara desaparegudes que fessin ampliar el catàleg. Alguns borredanesos, com Àngel Rota, Romuald Freixa i Josep Culell, ja hi han col•laborat.

Comentaris