General

La festa del Segar i el Batre d’Avià té com a novetats tallers per ensenyar l’ofici i mostra de productes biològics

Els camps de blat d’Avià tornaran a entrar al túnel del temps el proper 13 de juliol. Un cop més, i ja en van 20, Avià recordarà l’ofici dels antics segadors, i l’era de Santa Maria demostrarà com eren de dures i sacrificades les feines del camp dècades enrere. I, com sempre, es reproduiran els moments més agradables de la vida a pagès amb l’esmorzar dels segadors. Les festes del segar i el batre d’Avià arriben a les dues dècades de vida, i ho fan amb una aposta de futur. Per garantir la continuïtat de la festa, cal que els antics segadors traspassin als més joves les arts del seu ofici. I això serà possible per primera vegada gràcies a uns tallers que es faran dirigits a les noves generacions. Per això s’ensenyarà a segar i a batre, a preparar plats tradicionals de la cuina de pagès i a cantar cançons tradicionals o fer servir expressions antigues del patrimoni oral de la llengua catalana.
Una altra de les novetats de la festa d’aquest any és que s’acompanyarà d’una fira d’aliments biològics, que es podrà veure durant tot el dia, el diumenge 13, a la plaça de l’Ateneu, i que complementarà la mostra de productes artesans de l’era de Santa Maria.
La festa del Segar i el Batre d’Avià, centrarà les activitats el diumenge dia 13 de juliol, tot i que el tret de sortida ja es donarà el dia abans, divendres 12, amb una taula rodona amb la participació de tres experts en alimentació, agricultura i ramaderia i comercialització. Es farà a les 7 de la tarda.
I el plat fort arribarà diumenge amb actes durant tot el dia. Demostració de la feina del segar i batre, esmorzar dels segadors, i demostració de com fer cordes i com filar llana. També durant tot el matí hi haurà fira de productes artesans de pagès, trobada de puntaires i cantada de música tradicional amb el grup de música Randellaires del Ripollès, que també actuaran a la tarda. I per als més petits, espectacle i jocs tradicionals de pagès.
I durant tot el dia, a part de la fira de productes biològics, exposició de fotografies, mostra d’eines utilitzades en les feines del segar i el batre, i concurs de fotografia d’Avià, les bases del qual es poden consultar a www.avia.cat. A la festa, hi assistirà una de les famílies concursants del programa ‘La Masia de 1907’.

Comentaris