Berga inaugurarà dissabte l’emblemàtica torre del Pavelló de Suècia

Berga inaugurarà aquest dissabte, dia 6, la torre del Pavelló de Suècia, un element patrimonial molt interessant que dóna valor al conjunt patrimonial. Un equipament que es va començar a construir a Suècia ara fa 80 anys per portar-lo a Barcelona a l’Exposició Universal de l’any 1929, on va representar Suècia. Després, a través de Pere Comas, regidor de cultura de l’ajuntament de Berga, el pavelló va ser traslladat a Berga. Les instal·lacions, inaugurades l’any 1931 pel president Lluís Companys, van ser una escola de nenes necessitades. L’any 1939, l’edifici va ser reconvertit per a usos militars, dins de la caserna militar de Berga, i posteriorment va ser destruït. Ara fa deu anys, es va iniciar la recuperació i reconstrucció del pavelló de Suècia actual, que ara s’ha completat amb la torre, que es podrà visitar i on també s’hi podrà veure un audiovisual que explica la història del Pavelló de Suècia.
La torre és una estructura de fusta de dotze metres d’alçada coronat per tres corones que representen les de l’escut de Suècia. La direcció de l’obra –que ha durat un any i mig– l’ha assumit l’arquitecte Carles Farràs, i la reconstrucció de la torre ha costat uns 150.000 euros. Aquest pressupost s’ha pogut assumir gràcies a les subvencions de la Generalitat i la Diputació. Ara, un cop reconstruïda, la torre es podrà visitar, sempre i quan es concertin prèviament les visites al Casal d’Europa. I més endavant, no es descarta que pugui ser un punt d’informació de programes europeus i que també pugui funcionar com a oficina de turisme, per exemple. De moment, segons argumenta Jaume Farguell, serà un mirador i un element emblemàtic de la ciutat i del pavelló de Suècia de Berga.
S’inaugurarà aquest dissabte a les 7 de la tarda, i a banda de l’estrena de la torre, l’acte comptarà amb la projecció d’un DVD sobre la història del Pavelló de Suècia, també amb parlaments de diverses autoritats convidades, com ara l’ambaixador de Suècia a Espanya i els cònsols de Suècia i Finlàndia a Barcelona, entre d’altres; i finalment, a les 8 es clourà l’acte amb un concert a càrrec de la coral de l’Escola de Música de Berga.

X