General

Bagà recuperarà l’escenificació del ‘Rescat de les 100 donzelles’

Bagà apostarà de nou l’any que ve per l’escenificació del ‘Rescat de les 100 donzelles’, un dels plats forts de les festes de la Baronia de Pinós, que es fan cada estiu. L’Ajuntament de Bagà i el Grup Teatral La Faia s’encarregaran de l’organització i muntatge d’aquest esdeveniment, que mou unes 200 persones entre actors, tramoistes i col·laboradors.
L’obra fa sis anys que no es fa a Bagà per l’esforç econòmic i humà que suposa, però enguany es tornarà a posar en escena el ‘Rescat de les 100 donzelles’, l’acte més rellevant de les festes de la Baronia de Pinós. Carles Sánchez, responsable i portaveu de l’entitat organitzadora, Bagà Medieval, ha dit que una de les prioritats de l’entitat era recuperar l’escenificació de la llegenda.
El projecte de recuperar l’escenificació serà possible gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Vila-seca (Tarragonès), municipis agermanats de fa anys, precisament per la vinculació de les dues viles amb la llegenda medieval, i els dos grups de teatre locals: La Faia de Bagà, i La Tramoia de Vila-seca.
Aquesta col·laboració permetrà la reactivació del ‘Rescat de les 100 donzelles’, tot compartint la inversió econòmica i l’esforç humà. També es compartirà la representació entre els dos municipis, i si l’any que ve, el 2009, es tornarà a veure l’escenificació de la llegenda a Bagà, el 2010 la peça podrà ser representada a Vila-seca.
La llegenda del ‘Rescat de les 100 donzelles’ és d’una de les llegendes més antigues, conegudes i difoses de la nostra cultura popular, que combina la narració històrica amb la fantasia miraculosa. La posada en escena és un espectacle de dues hores, aproximadament, on es compaginen les diferents arts escèniques (teatre, dansa, cant coral i música). Carles Sánchez ha assegurat que l’experiència adquirida dels anys anteriors serà vital per tornar a posar en escena el ‘Rescat de les 100 donzelles’.
La presentació del projecte es va fer aquest dissabte a Bagà, durant el sopar anual de les entitats culturals i esportives del municipi amb la presència de les autoritats locals de Bagà i Vila-seca. El guió que es posarà en escena és original de Mossèn Serra Gener, amb l’adaptació de Jaume Batiste i música d’Elisard Sala. La primera versió coneguda de la llegenda baganesa és de l’historiador local Pere Tomic, de l’any 1431.

Estic amb tu

Comentaris