Els cuiners del Berguedà recomanen aviram de la comarca per posar a la taula aquestes festes de Nadal

Al programa Mitja hora de ramaderia, de Ràdio Berga, hem convidat dos grans cuiners del Berguedà: el xef del restaurant Sala de Berga, Miquel Màrquez, i el cuiner de La Cabana, Jordi Badia. Ens han recomanat alguns plats per fer aquest Nadal, i han coincidit que el més important és que els productes siguin de primeríssima qualitat.
Tots dos han dit que, per Nadal, opten per les receptes tradicionals, tot i que amb algun punt d’originalitat.
Jordi Badia ha recomanat fer una pintada, que és una gallina guineana, que produeixen al Berguedà els Ramaders de Muntanya. És una au petita, d’entre un quilo i un quilo i mig, amb una carn molt fosca i molt tendra, que el cuiner de La Cabana recomana fer amb un farcit de carn picada de vedella.
Un altre dels clàssics del Nadal és l’escudella de blat de moro escairat. És una recepta tradicional del Berguedà, que fa gairebé vint anys va recuperar Miquel Màrquez. Des de llavors, la preparació que en fan al restaurant Sala ha evolucionat: hi ha menys porc i més aviram.
Els cuiners berguedans han defensat la necessitat que els restaurants, els productors alimentaris i els ramaders vagin a la una en la promoció de la comarca a l’exterior. Asseguren que els turistes queden encantats dels productes propis quan se’ls troben als restaurants, però, a priori, els coneixen poc.

X