PeuSA MAig 2020

General

L’editorial berguedana Edicions de l’Albí recupera dues de les novel·les d’aventures juvenils de Folch i Torres

“L’extraordinària expedició d’en Jep Ganàpia” i “Les formidables aventures d’en Pere Fi” són dues de les novel·les d’aventures de literatura juvenil que va escriure Josep Maria Folch i Torres. Ara l’editorial Edicions de l’Albí (Berga), coincidint amb el centenari de Massagran, el personatge més conegut de Folch i Torres, ha recuperat els textos acompanyats de les il·lustracions tant per reivindicar l’autor com a “pare” de les novel·les d’aventura en català com els dibuixants que les van fer. Totes dues obres es van publicar en edició facsímil a la revista “El Patufet”, juntament amb les il·lustracions de Joan Llaverias i de Joan Junceda. Dels textos se n’ha fet alguna reedició, però fins ara cap incorporava els dibuixos. Tant “L’extraordinària expedició d’en Jep Ganàpia” com “Les formidables aventures d’en Pere Fi” són dues de les obres importants de la prolífica literatura de Josep Maria Folch i Torres.
L’editor Jaume Huch les qualifica com a dues “obres sorprenents” pel tractament de l’humor i “la gràcia de l’autor”. A més, assegura, són referents de la “literatura i la llengua”, i per això, diu, “calia recuperar-les”. I Edicions de l’Albí ho fa de manera pionera amb les il·lustracions originals dels anys 20 i 30 del segle passat. Per a l’editor, és molt important recuperar la tradició literària del país, de la qual Folch i Torres n’és un dels referents.
En el cas de “Les formidables aventures d’en Pere Fi”, Folch i Torres fa viure tot d’aventures extraordinàries, esbojarrades i plenes d’imaginació a un noi orfe que s’enamora d’una noia que és segrestada i a la qual intenta rescatar. A “L’extraordinària expedició d’en Jep Ganàpia”, l’autor explica les aventures d’un mariner maldestre que s’embarca en un vaixell. Els dos llibres formen part de la col•lecció “La Llúpia” de l’editorial berguedana.
Josep Maria Folch i Torres (Barcelona, 1880-1850) està considerat el pare de la literatura d’aventures per a joves en català. De la seva prolífica obra en destaquen novel·les com “En Bolavà, detectiu”, “Per les terres roges” o “L’infant de la diligència”. Tot i així, la seva popularitat s’ha d’atribuir a una de les seves creacions per a la publicació “El Patufet”, “Les aventures extraordinàries d’en Massagran”. El seu treball com a escriptor també és conegut en l’àmbit del teatre com a creador dels cèlebres Pastorets (1916).

Comentaris