General

Berga farà diumenge les últimes proves per Patum amb Els Quatre Fuets

Berga farà diumenge l’última comprovació dels fuets abans de Patum. A partir de les 8 del vespre a la plaça Viladomat, després del concurs de colles sardanistes (que començarà a 2/4 de 6), es faran Els Quatre Fuets, la prova oficial que permet comprovar que la pirotècnia és la idònia per a la festa. Es tracta de l’última prèvia abans de l’inici del Corpus berguedà. De fet els fuets ja estan més que revisats: peten bé, el color de la pólvora en cremar és correcte i la durada també és l’adequada.
Fa dies es van fer les primeres proves amb els tècnics de pirotècnica Igual, que des de fa trenta anys fabrica els fuets de la Patum. Un dels aspectes que varia cada any és el temps que els fuets triguen a consumir-se. Això depèn del tipus de carbó, que cada any és diferent. Enguany, segons les primeres comprovacions, els fuets de la Patum gran duren entre 3 minuts i 3 minuts i 15 segons; i els de la Patum petita, entre 2 minuts i 2 minuts i 15 segons. És, ha explicat el regidor de Patum, Jaume Vima, una durada “correcta”.
En total aquesta Patum es cremaran 7.500 fuets, entre la Patum gran, la infantil i la de la Pietat (que ja va passar). Tots estan emmagatzemats ara al polvorí de Sant Corneli, a Cercs. Diumenge es cremaran 16 d’aquests 7.500 fuets, ja que Els Quatre Fuets inclouen quatre salts de maces, dos de la Patum gran i dos de la infantil. La previsió és que la plaça Viladomat s’ompli de berguedans i patumaires amb ganes d’olorar la pólvora. També hi haurà públic de fora de la comarca ja que, segons ha explicat Vima, cada vegada més visitants venen a passar tota la setmana de Patum a Berga. El mateix dia de Els Quatre Fuets però al matí, a les 12 del migdia, a la rotonda del capdavall del passeig de la Pau hi haurà la inauguració del monument de la Patum.
Aquesta Patum, però, hi haurà altres novetats més petites. S’han fet 50 vestits nous per als plens amb la roba ignífuga que l’any passat ja van usar les guites. I com que l’any passat els gegants van estrenar vestits, aquest any són els geganters els que portaran indumentària nova (des de la barretina fins les espardenyes). Finalment, i coincidint amb els 25 anys de Carles Prat com a tabaler, també ha estrenat vestit. Una roba que ja va portar el diumenge de l’Ascensió i que es tornarà a posar als lluïments de dimecres, dijous i diumenge.

Comentaris