L’Ajuntament de Saldes vol fer complir unes normes per pujar al Pedraforca

L’Ajuntament de Saldes vol que els excursionistes que pugin al Pedraforca compleixin unes normes. La idea és que hi hagi un control d’accés per evitar accidents a alta muntanya, ja que han augmentat en els últims temps (enguany els Bombers han hagut de fer 24 rescats al Pedraforca).
En aquest sentit, la proposta de l’Ajuntament de Saldes, tal com ha avançat avui el diari Regió7, és regular l’accés al Pedraforca per tal que no hi accedeixin persones sense coneixements de muntanya. I l’alcaldessa de Saldes, Dolors González, ha afegit a Ràdio Berga, que a banda d’establir uns requisits encara per determinar també volen posar especial èmfasi en què sigui obligatòria una formació per als monitors dels grups de campaments que opten per fer acampada al peu del Pedraforca i que, en molts casos una de les activitats és l’excursió a dalt de la muntanya. I el problema, segons González, és el desconeixement que hi ha en moltes ocasions per part d’aquests monitors. Per això demana que hagin de tenir una formació i una titulació apropiades.
Formar a monitors, per una banda, i establir unes normes, per l’altra. Aquest és l’objectiu. De moment, s’ha posat fil a l’agulla per fer possible aquesta regulació de cara a principis de l’any que ve.
El què encara no està gens clar és com es faria aquesta regulació. Segons ha explicat Dolors González s’han d’estudiar models que s’han seguit a Cantàbria i al País Basc, així com també a altres països europeus, que han regulat l’accés a muntanyes. A partir d’aquí s’aplicaria al massís berguedà del Pedraforca. Aquest serà un dels temes que es posarà sobre la taula en una reunió que l’Ajuntament de Saldes mantindrà el proper novembre amb representants del Parc Natural Cadí-Moixeró, dels Amics i Amigues del Pedraforca, dels Bombers i dels Mossos.
Les conclusions de la reunió s’exposaran després al Patronat del Pedraforca (que gestiona la muntanya), format també per diferents entitats i pels ajuntaments de Gósol i Saldes. Són les dues poblacions per on es pot accedir al cim del Pedraforca, però els problemes es concentren per la zona de Saldes. Molta gent no és conscient de la dificultat de l’ascens i en canvi no tothom pot fer un cim de 2.500 metres. No només cal estar preparat físicament sinó que també s’han de tenir en compte factors com portar roba i calçat adequats i també el temps, per no iniciar l’ascens si les condicions meteorològiques no són bones.

X