Salvador Dalí, a Puig-reig

Puig-reig tindrà el privilegi de gaudir de dos olis de Salvador Dalí, d’entre una quarantena més d’obres seves, en una exposició que s’inaugurarà dissabte de la setmana que ve, 21 de gener, a la sala d’art Celler de cal Ramon. La mostra es titula “Dalí i el seu entorn” i vol ser un petit tast en ordre cronològic del que va ser l’obra del gran geni.
Les estrelles de l’exposició són els dos olis. Un és una metamorfosi, un quadre del segle XVI pintat per Hans Cranach, que Dalí va comprar i transformar al 1974. L’altre és un oli sobre cartró de petit format titulat “Paisatges amb figures”, que en realitat és una targeta postal que el pintor va fer per a la seva cosina Montserrat Dalí. A part d’aquestes dues obres, la mostra inclou sis escultures de bronze que Dalí va fer als anys 60, a més d’una trentena de dibuixos i unes vint fotografies sobre la seva vida. Per això el comissari i responsable del Celler de cal Ramon, Ramon Espel, destaca la importància que en conjunt té l’exposició.
La mostra ocuparà els 150 metres quadrats del Celler de cal Ramon, ubicat al carrer Major de Puig-reig. Aquesta exposició ja es va poder veure durant un estiu a Cadaqués. Ara se’n podrà veure un resum al Berguedà gràcies a l’amistat d’Espel amb alguns col•leccionistes privats i membres de la Fundació Gala-Dalí com Pere Vehi (que al 2004 va ser comissari de la mostra “Dalí a Cadaqués”) i de Pere Pitxot, director artístic de la Fundació Gala-Dalí. El comissari destaca que la mostra és “de molta qualitat” però remarca que no s’adreça “a grans entesos” sinó que el que es vol és que qualsevol visitant pugui entendre que tota la trajectòria de Dalí no es pot concebre sense conèixer el seu origen, que no és altre que el d’un jove de comarques, nascut a Figueres.
La inauguració de la mostra es farà dissabte de la setmana que ve, 21 de gener, a la 1 del migdia, i a partir de llavors es podrà visitar a la tarda i diumenge durant tot el dia. Els tres dies següents (de dilluns a dimecres) l’exposició es podrà visitar concertant prèviament la visita.

X