La primera escola lliure del Berguedà, l’Arrel, inicia el curs amb deu alumnes

Deu nens i nenes d’entre 2 i 6 anys del Berguedà han començat aquesta setmana el curs escolar en una escola lliure, l’Arrel, a l’Ametlla de Casserres. És la primera vegada que s’implanta a la comarca la filosofia d’escola lliure, una alternativa al model educatiu convencional que parteix de la base que els infants han de desenvolupar plenament la seva autonomia, i es tenen en compte els seus interessos i les inquietuds d’aprenentatge. Ho ha explicat en una entrevista al programa Berguedà Matí de Ràdio Berga Jaume Calderón, coordinador de l’escola lliure l’Arrel, ubicada a les antigues escoles de la colònia de l’Ametlla de Casserres (a tocar de Gironella).
A l’escola lliure, a més, les famílies hi tenen un paper molt més actiu, segons ha destacat Calderón, en l’acompanyament de l’aprenentatge dels seus fills. Els nens i nenes entren a classe entre les 9 i 2/4 de 10 del matí i tal com ha detallat Calderón, es troben en un ambient on hi tenen tota mena de jocs i materials al seu abast que poden satisfer les seves necessitats motrius i sensorials. Cada infant, a partir del seu interès tria allò que vol, és a dir pren decisions, i el paper del mestre és observar el nen aportant-li tot allò que li cal i ajudar-lo. Un sistema que estimula les potencialitats innates dels alumnes perquè puguin desenvolupar la seva creativitat i autonomia.
Una escola amb sistema d’educació lliure, que no té res a veure amb l’escola tradicional, on és el professor qui programa uns continguts i una metodologia per ensenyar als alumnes. L’objectiu, ha ressaltat Calderón, és “formar nens més lliures, aconseguir treure el millor de cada un”. Una filosofia que convenç a moltes famílies. Té adeptes. I precisament per això, l’escola lliure l’Arrel s’ha traslladat aquest curs al Berguedà, després que l’any passat al Lluçanès bona part dels alumnes eren berguedans.
L’Arrel és una associació sense ànim de lucre i l’única via de finançament que tenen són les quotes que paguen els pares, que és de 150 euros mensuals per cada nen. Per a més informació podeu enviar un correu electrònic a espaieducatiularrel@gmail.com.

X