Mobilitat Berguedà

Berga, Societat

La Patum estarà representada a l’exposició ‘La festa popular, la catalanitat cívica’

La Patum estarà present a l’exposició ‘La festa popular, la catalanitat cívica’, que es pot visitar, a partir d’avui dijous, a Manresa. La inauguració es farà a les 8 del vespre, a la sala d’exposicions del Casino de Manresa, i es podrà visitar fins al dia 26 d’octubre.

Una carota i un vestit de ple són els elements que estaran a l’exposició, juntament amb elements d’altres celebracions. A més, també és una de les sis formes d’expressió cultural que protagonitzen l’audiovisual de la mostra, acompanyada dels Castells, el Misteri d’Elx, les Festes de Sant Joan de la Ciutadella, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, les Festes de la Marededéu de la Salut d’Algemesí i les Festes de la Mercè de Barcelona. Així, l’exposició vol explicar la Festa com una de les principals manifestacions cíviques de la població, de forma gràfica i amena, construïda en un marc idoni per expressar la catalanitat a l’espai públic.

La mostra vol donar a conèixer l’antiguitat i la pregonesa del fenomen festiu, encarat des d’un punt de vista sociològic i polític, entenent la política com la participació de les persones en afers ciutadans. En l’exhibició es mostra com la festa popular va més enllà d’omplir el temps d’oci cultural de la societat. Les manifestacions festives emmarquen les relacions entre les persones que viuen en societat i les seves relacions amb el medi que les envolta. Entre altres coses, celebren la relació de l’home amb la natura, amb el treball, amb la religió, amb l’oci, amb l’art i amb la cultura. L’exposició explica que, durant dècades, l’activitat cívico-política de la societat catalana, mancada d’eines de l’estat modern, es va expressar a través de diversos elements culturals, dels quals, la festa popular és un dels pocs moviments de masses de caràcter inequívocament català dels quals disposa la societat per manifestar la dimensió cívica dels seus membres.

‘La festa popular, la catalanitat cívica’ ha estat organitzada per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural del Departament de Catalunya; l’Institut Ramon Muntaner; la Fundació privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana; l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona; Òmnim Cultural i la Fundació Lluís Carulla, i ha comptat amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”.

Patum

Estic amb tu

Comentaris