‘L’Onze de Setembre i Gironella’ del Tricentenari es representarà aquest dimecres i divendres

Gironella s’ha convertit en la referència de tota la Catalunya Central per l’Onze de Setembre amb l’espectacle ‘L’Onze de Setembre i Gironella’. L’espectacle que va idear Jordi Vallbona l’any 2001 serà aquesta vegada l’epicentre del Tricentenari al Berguedà. Se’n faran dues funcions: demà, dijous, 10 de setembre; i divendres 12, a les 10 de la nit a les roques del Pont Vell.

La trama central de ‘L’Onze de Setembre i Gironella’ explica com, durant el setge de Barcelona el 1714, un grup de voluntaris de Gironella i tot el Berguedà marxen cap a la capital per alinear-se amb els austriacistes. El fil conductor és la història de la jove Eulàlia, que es retroba al Fossar de les Moreres amb el seu avi Jordi, convertit en enterrador. I els flaixbacs que la traslladen a l’època en què es van conèixer els seus besavis, el 1640, durant la Guerra dels Segadors.

L’espectacle mou entre 150 i 200 actors de la companyia La Gresca, que dirigeix Jordi Vallbona. A més, s’hi ha anat sumant extres, els cantants, els músics, els pirotècnics, els ballarins… I tot l’equip de tècnics que fa possible el muntatge a les roques del Pont Vell de Gironella. Aquest es l’escenari de l’obra, que presencien gairebé un miler de persones per funció des de les grades que s’habiliten.

L’espectacle d’enguany serà especial: el 2014 es compleixen 300 anys dels fets de l’11 de Setembre i la caiguda de Barcelona. I, per això, una dels funcions comptarà amb Miquel Calçada (Mikimoto), comissari dels actes del Tricentenari.

A les roques del Pon Vell s’encendran els números de les dates assenyalades, 1714 i 2014. I s’estrenarà en directe la cançó ‘Tant com me quedarà’, del cantautor nord-català Jordi Barre, amb solistes de la coral V-9 de Viladomiu Nou, i músics del grup de rock ‘Els Senyors de les Pedres’. Són novetats de l’edició d’enguany, en motiu del Tricentenari, després que “altres idees que teníem, de més envergadura, les hem hagut d’aparcar per falta de pressupost”, ha comentat Jordi Vallbona en una entrevista a Ràdio Berga (la pots escoltar clicant l’àudio adjunt). I el programa d’enguany s’ha completat amb un cicle de conferències aquests dies previs a l’Església Vella de Gironella, així com també una exposició de plànols, gravats, i materials gràfics.

Aquest any l’espectacle es fa els dies 10 i 12 de setembre i no l’11 per no solapar-se amb la V humana de Barcelona de la Diada. Les entrades anticipades es poden comptar a l’Ajuntament de Gironella (matins de 8 a 2), telèfon 93 825 00 33; o bé al Local del Blat de Gironella (tardes de 5 a 8). També a taquilla els dies de representació a partir de les 8. Les entrades costen 10 euros.

Jordi Vallbona creua els dits perquè no plogui i es puguin fer les representacions, sense haver de suspendre la funció com va passar l’any passat. I convida a tothom a assistir a ‘L’Onze de Setembre i Gironella’, un muntatge que, segons assegura, “es troba en un molt bon estat de salut. Té un bon futur”.