Berga aposta pel projecte ‘Sumant Capacitats’ i senyalitza un circuit inclusiu a la Serra de Noet

sumantcapacitatsrecorregut‘Sumant Capacitats’. Aquest és el projecte pel qual ha apostat l’Ajuntament de Berga. Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Itinerarium per tal de senyalitzar circuits inclusius a Catalunya i a fora del país. El primer va ser a Llívia i el de Berga és el segon. La capital del Berguedà és la segona ciutat del món que comptarà amb un espai senyalitzat i inclusiu d’aquestes característiques. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Berga segueix amb la seva filosofia de ciutat a nivell inclusiu, de potenciar l’entorn natural i de treballar per fomentar la comarca com a destinació turística.

Els circuits inclusius ‘Sumant Capacitats’ que ha creat la Fundació Itinerarium dins del projecte BOX21 per contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones amb dificultats, volen fomentar la pràctica de l’esport gaudint de la natura en tots els col·lectius: persones cegues, sordes, amb dificultats de moblilitat, amb dificultats intel·lectuals i mentals, gent gran, tursime familiar i, en definitiva, totes aquelles persones que vulguin gaudir de l’esport a l’aire lliure.

Són recorreguts que no s’han adaptat a persones amb discapacitats, sinó que la idea és que superin els seus reptes i puguin fer trams de camins muntanyencs. Que persones amb dificultats i persones que no en tenen sumin capacitats. Aquesta és la idea. A Berga s’ha escollit la Serra de Noet. I s’han senyalitzat dos recorreguts. El circuit inclusiu 2 dóna la volta a la Serra de Noet, sortint de Sant Bartomeu, baixant cap a La Valldan, fent la volta a la Serra de Noet, cap a Cal Galta, passant per davant de la protectora d’animals i tornant per la part d’Avià cap a Sant Bartomeu. Aquest té 4,2 quilòmetres. I el circuit inclusiu 2A, és una mica més dur perquè fa l’ascensió a la Serra de Noet, amb 3,2 quilòmetres. Aquest no seria apte per fer amb cadires de rodes (el primer sí que ja s’ha provat i s’ha pogut completar).

El projecte es presentarà el dissabte 27 de setembre. S’ha organitzat la cursa ‘Sumant capacitats’, i sortirà a les 10 del matí de la capella de Sant Bartomeu. És una cursa oberta a tothom però es demana fer la inscripció anticipada a www.annavives.net. La cursa comptarà amb la participació especial de la campiona del món de curses de muntanya i padrina dels circuits ‘Sumant capacitats’, Núria Picas, establerta a Berga. També hi participarà Anna Vives, la noia amb Síndrome de Down que va crear la tipografia Anna.

Tots els participants que s’apuntin a la cursa del dia 27 podran conèixer de prop el circuit inclusiu senyalitzat, que ha estat dissenyat per l’expert en muntanya Eduard Jornet, pensat per ser el màxim d’inclusiu, allunyant-lo de l’asfalt i amb un traçat que motivi als corredors o caminants. Cada col•lectiu tindrà un manual per saber millor la manera de realitzar el recorregut segons la seva problemàtica. A més, es posaran a disposició quatre joelettes (cadires de rodes especials) per a persones amb problemes de mobilitat que també vulguin fer el circuit.

El recorregut quedarà senyalitzat de manera permanent amb plafons i estaques. Els plafons mostren el mapa amb el recorregut, el desnivell i l’explicació del projecte; i també es contempla el llenguatge Braille per a les persones cegues. Les estaques tenen colors diferents segons el recorregut i també usen llenguatge Braille, i a més, els plafons també incorporen informació cultural del territori per fer-los més enriquidors.