L’escola Sant Joan de Berga inicia actuacions per posar en valor el projecte educatiu i els espais

‘Cap a una escola al servei de les persones’. Aquest és el nom del projecte amb el qual ha començat a treballar l’escola Sant Joan de Berga. Es tracta d’un projecte que tindrà una durada de quatre anys, i després es renovarà. Durant aquest temps s’aniran fent diferents accions perquè el centre –el més gran de Berga– sigui un referent tant en l’educació com en la qualitat dels espais, ha dit el director Ramon Gassó.

Ampliació de la biblioteca, foment de la lectura

El projecte ‘Cap a una escola al servei de les persones’ prové d’un treball conjunt entre l’equip directiu i l’AMPA de l’escola, i parteix de cinc eixos. Un és potenciar la lectura, i en aquest sentit no només s’engrandeix la biblioteca sinó que es potenciarà el seu ús en horari lectiu, i cada migdia i tarda. Durant el curs està previst redactar un projecte que mantingui l’hàbit de llegir entre els alumnes i no alumnes, i és que s’està estudiant la possibilitat d’obrir aquest equipament al barri i la ciutat, tal com ha explicat Gassó.

DSC01826 (Medium)

El segon pilar són les mesures de millora per a l’atenció a la diversitat i l’aprenentatge. En aquest sentit, hi ha un projecte que permet ajudar a les famílies amb més necessitats econòmiques. L’AMPA de Sant Joan, com altres centres de Berga, ha apostat per la reutilització dels llibres, tal com ha destacat Pau Bessa, “és una bona manera perquè les famílies puguin reduir despeses”.

Els alumnes estrenen aula d’informàtica

El tercer eix sobre el qual incideix el projecte són les mesures per fomentar més l’ús de les noves tecnologies de la informació. S’ha posat en marxa una nova aula d’informàtica (l’ha pagat l’AMPA) amb ordinadors amb programari lliure. Es manté l’antiga aula d’informàtica i per tant ara n’hi ha dues i més ordinadors. Això possibilita nous projectes tecnològics a l’escola. A sisè, aquest curs fan ús del programari per a mòbils i tabletes basats en la geolocalització, fent un intercanvi amb una escola d’Austràlia i una altra d’Argentina.

DSC01839 (Medium)

El quart eix és potenciar el coneixement de les llengües. Enguany, l’escola Sant Joan de Berga s’ha incorporat al Grup d’Experimentació per al Plurilingüisme, sent l’únic centre del Berguedà que en forma part. Voldrà dir un canvi de metodologia i aprenentatge d’algunes parts d’assignatures, que seran impartides en anglès a cicle superior. Actualment ja es fa anglès des de P3 fins a 6è, i a 1r de primària es fa mitja hora setmanal de coneixement del medi impartit en anglès.

Obrir l’escola al barri i a la ciutat

I el cinquè i últim eix o pilar del projecte és l’obertura de l’escola al barri i a la ciutat. Ja fins ara, en conveni amb l’Ajuntament de Berga, el pati de baix s’utilitza com a espai lúdic obert a les tardes, fora de l’horari lectiu. Ara, s’està estudiant fer el mateix amb la biblioteca i algun altre espai. L’objectiu és convertir l’escola en un centre d’aprenentatge i coneixement obert a la ciutadania, ha comentat el director de l’escola Sant Joan, Ramon Gassó.

Remodelació del pati i creació d’un hort

Accions amb les quals s’anirà treballant, després que aquest estiu ja s’hagin fet millores a l’escola. A banda de poder iniciar el curs amb nova aula d’informàtica, també s’ha remodelat el pati de dalt, s’ha canviat la sorra, s’han comprat jocs nous, i s’ha pintat un mural, per part del navassenc Valentí Gubianes. I més endavant “també volem fer una reforma a fons al pati de baix. “És un espai obert a tot Berga i fer-hi una remodelació suposarà una repercussió a tots nivells, per l’escola, pel barri i per Berga”, ha concretat Gassó.

I per altra banda, també s’ha condicionat un espai exterior per disposar d’un hort escolar, que està a punt de posar-se en funcionament. Millores que ja s’han fet (l’aula d’informàtica, la renovació del pati i l’hort) amb una inversió per part de l’AMPA de 25.000 euros.

DSC01855 (Medium)

 

FOTOS: Diferents espais que s’han remodelat a l’escola Sant Joan de Berga, amb alumnes del centre. També, -en una de les fotos- el director del centre, Ramon Gassó, amb el president de l’AMPA, Pau Bessa.  AUTOR: Ricard Codina

 

X