Les fortes pluges de dissabte fan augmentar els cabals dels rius i rieres de la comarca

Les fortes pluges d’ahir, dissabte, han provocat forces crescudes als rius i rieres de la comarca i la regulació del cabal de sortida del Pantà de la Baells. La llevantada de pluges va deixar, durant el dia d’ahir, 100 L/m2 a Gisclareny, 75 a Guardiola de Berguedà, 41 al Santuari de Queralt i 41 al Pantà de la Baells (Dades del Servei Meteorològic de Catalunya). Això va fer que els cabals dels rius Llobregat, Saldes i Bastareny augmentessin ràpidament el seu cabal des de dissabte a la tarda.

A la zona de Guardiola, el riu Llobregat va arribar a portar un cabal d’uns 175 m3/s pels volts de la mitjanit i amb un nivell d’aigua superant els 2 metres i mig d’alçada. A aquests valors s’hi han de sumar els més de 80 m3/s que portava el riu Bastareny.

Això va provocar que els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua posessin en marxa la regulació del cabal de sortida del pantà de la Baells per evitar possibles inundacions al pobles situats més avall de la presa i per no superar el límit de la seva capacitat (en aquests moments està al 92%).

Tot i això, la crescuda del riu Llobregat també s’ha fet notar als pobles del Baix Berguedà. A Gironella, l’aigua ha cobert les zones més pròximes al riu i ha obligat als agents locals del poble a restringir l’accés a les roques del riu i al camí del costat del canal.

inundacio gironella inundacio gironella 2
El riu Llobregat a Gironella aquesta passada matinada. Fotos: Raquel Rodríguez / David Costajussà

DSC02017 (Medium)DSC02019 (Medium) DSC02025 (Medium)DSC02022 (Medium) DSC02014 (Medium)DSC02011 (Medium)
A Gironella, el riu crescut durant aquest matí de diumenge. Fotos: Ricard Codina

Aquest matí, el cabal del riu Llobregat ja es va disminuint, a aquesta hora porta uns 70 m3/s a Guardiola, però es manté l’avís per intensitat i acumulació de pluja durant el dia d’avui, diumenge. Per tant, es manté l’alerta INUNCAT i Protecció Civil demana la màxima precaució durant l’episodi de pluges d’aquest cap de setmana.

X